Kraj radova u Flaciusovoj određuju arheološki nalazi

Izgradnja obalnog kolektora unutar brodogradilišta (M. ANGELINI)
Izgradnja obalnog kolektora unutar brodogradilišta (M. ANGELINI)

Nakon što je s nalazišta u Flaciusovoj ulici u Puli, nadomak zgrade pošte, izvađen antički brod, nastavljena je izgradnja obalnog kolektora u toj ulici od križanja s Anticovom do bulevara (semafora). Nastavljena je i rekonstrukcija kanala Pragrande zbog kojeg su upravo jučer na toj lokaciji ugrađivani betonski elementi. Za okončanje radova u Flaciusovoj nedostaje stotinjak metara, međutim, riječ je o tehnički najzahtjevnijoj dionici izgradnje cijelog obalnog kolektora.

- Osim neophodne zaštite jame, koja je u potpunosti gotova, da bi se pristupilo polaganju infrastrukture u tom dijelu bilo je potrebno preusmjeriti kanal Pragrande kod kazališta na pomoćni kanal u Anticovoj ulici, koji je u jednom dijelu u potpunosti rekonstruiran, a u drugom očišćen. Nakon rekonstrukcije kanala u Anticovoj te izgradnje zaštitne građevne jame i vađenja antičkog broda, stvoreni su uvjeti za nastavak radova. Dinamika radova i tehnika izvođenja izuzetno su složeni te će se nastavak raditi u takozvanim kampadama od osam metara. Obavljat će se i mjerenja te će se nakon utvrđenih rezultata polagati infrastruktura, kaže Igor Stari, direktor Herculanee.

Iako je iz gradske uprave najavljen završetak radova i otvaranje Flaciusove ulice za promet u cijelosti početkom jeseni, direktor Herculanee, očekivano, ne želi se zaletavati s najavama. - Jasno je da treba predvidjeti mogućnosti novih arheoloških nalaza što bi umnogome utjecalo na dinamiku radova. Također, na nju će svakako utjecati i vrijeme kiša. U ovom trenutku zbog svih tih razloga nije moguće predvidjeti točan završetak radova na preostalom dijelu Flaciusove ulice. Zbog toga je izvođač službeno zatražio produženje roka do kraja 2013. godine, pojašnjava direktor Herculanee.

Ističe da su se ovim projektom stvorili uvjeti za čišćenje preostalog dijela kanala Pragrande u dužini od 120 metara od kazališta do zgrade glavne pošte koji prolazi ispod Doma hrvatskih branitelja, a koji nikad nije čišćen.

- Čišćenjem ovog dijela kanala Pragrande, kao i izgradnjom novog kanala Valdebek–Dolinka te preusmjeravanjem voda u Zaljev Veruda, umnogome bi se smanjilo plavljenje centra grada, najavljuje Stari. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter