Kraj osmogodišnje krize u Uljanik Plovidbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok svjetski mediji tjednima izvještavaju o velikim gubicima koje ostvaruju dioničari na svim svjetskim burzama, zbog krize u Kini, direktor pulskog brodara jučer je nagovijestio završetak krize. Dragutin Pavletić, direktor i jedan od najvećih dioničara Uljanik Plovidbe rekao je da su ovo čemu danas svjedočimo u pulskom brodaru opazili još u veljači 2015. kad je pala cijena najma njihovih brodova.

- Sad svjedočimo najnižim cijenama najma brodova u posljednjih 30 godina. Sve se manje naručuje gradnja novih brodova, a sve više njih odlazi u rezališta. Međutim, svjedoci smo da je u proteklih 15 dana došlo do promjena te zaključujemo da ove godine dolazi do preokreta i da završava osmogodišnja kriza. Uskoro će stići i nove narudžbe brodograditeljima - poručio je Pavletić na skupštini dioničara Uljanik Plovidbe na kojoj su bili sadašnji i umirovljeni direktori Uljanika koji su najveći dioničari Plovidbe. Dioničari su prihvatili odluku da se lanjska dobit od 22,2 milijuna kuna knjiži kao zadržana dobit.

Inače, i na lanjskoj skupštini je Pavletić izjavio da u protekla dva tjedna, prije skupštine, bilježe rast cijena najma brodova i da očekuje da će se pozitivan rast nastaviti zbog rasta svjetske trgovine. No, taj trend rasta je bio prisutan do veljače 2015. kad je ponovno došlo do preokreta.

Lani je najavio gradnju eko-brodova s manjom potrošnjom goriva, najavio je novi investicijski ciklus koji će financirati izdavanjem novih dionica na domaćem tržištu kapitala, ali i putem tvrtke u Singapuru, a prije tri godine je najavio da će biti prisiljeni hrvatsku posadu zamijeniti strancima na svojim brodovima kako bi ostvarili dodatne uštede u poslovanju. Ništa od najavljenog dosad nije ostvareno, a tvrtka i dalje osigurava posao za 500 pomoraca iz svih krajeva Hrvatske. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter