Kraj Novalje otkriven brod star 2.000 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje podmorja uvale Caska dovelo je do velikog otkrica, a rijec je ostacima broda koji datira još iz 1. stoljeca nakon Krista. Tocnije, radi se o drvenoj konstrukciji šivanog antickog broda, kakav su koristili Liburni, plemenska zajednica poznata po pomorskoj prevlasti na velikom podrucju istocne jadranske obale, koja je svoje uporište imala i na Košljunu, u neposrednoj blizini Caske. Iako je tu drvenu konstrukciju skupina arheologa pod vodstvom mr. sc. Irene Radic Rossi pronašla još 2007. godine, nalazište je tada samo pregledano i ostavljeno za kasnija istraživanja.



U suradnji Sveucilišta u Zadru i francuskog nacionalnog instituta za znanost, CNRS-a, tim strucnjaka pod vodstvom prof. Zdenka Brusica proveo je istraživanja koja su potvrdila prvobitnu pretpostavku - rijec je o dobro ocuvanoj konstrukciji broda staroj oko 2.000 godina.
Osim drvene konstrukcije, pronadeni su i dijelovi amfora i opeke na brodu, drvena sjekira te niz manjih nalaza koji ce poslužiti za odredivanje tocne velicine i izgleda broda.
- Brod je pronaden na dubini od dva metra, vrlo je dobro ocuvan, ima i kobilicu, vanjske oplate i rebra broda. Dosad smo otkrili površinu od oko 12 kvadrata, no vjerujem da je brod dug oko 10 metara, ali je zakopan u pijesku i zbog toga je i ostao tako dobro ocuvan, napominje Radic Rossi koja sudjeluje u ovom projektu.


Podijeli: Facebook Twiter