Kraj ljetnih vrucina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna promjena vremenskih prilika koja pocinje vec u cetvrtak dodatno ce spustiti temperature zraka i definitivno ce zakljuciti ovogodišnje ljeto. Takvo što se pocetkom rujna i ocekuje, znacajno skracenje dana, sve svježije noci i sve manje suncanih sati. Kao najvažnije godišnje doba i ovogodišnje ljeto svakako zaslužuje kratak osvrt na vrijeme i vremenske prilike koje nam je donijelo.

Ljetne su vrucine pocele rano i potrajale su sve do prvih dana rujna. Bilo je to još jedno dugo i vruce ljeto na kakve smo posljednjih godina vec navikli. Da je tako, najbolje govori podatak da je u posljednja tri mjeseca u priobalnim podrucjima zabilježeno iznad 70 suncanih dana s ukupno 1.000 sati sunca. To nisu rekordne vrijednosti, ali ipak znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka. Nije zabilježen niti jedan izrazito kišoviti dan, a ljetni je ugodaj donekle pokvarilo tek nekoliko oblacnijih i svježijih te nekoliko vjetrovitih dana. Slicno pokazuju i dnevne temperature zraka, u posljednja se tri mjeseca dnevna temperatura zraka popela iznad 30 stupnjeva u gotovo 50 dana. S obzirom na to da je lipanj bio nešto svježiji, to je gotovo u potpunosti zabilježeno tijekom srpnja i kolovoza. Nisu zabilježene ni rekordno visoke temperature zraka, no sva su tri ljetna mjeseca bila natprosjecno topla. Znacajno je spomenuti da je nakon nekoliko godina najtopliji ljetni mjesec ponovno bio kolovoz. S prosjecnom najvišom dnevnom temperaturom zraka nešto iznad 30 stupnjeva bio je i medu najtoplijim mjesecima posljednjih godina.

Na vecem dijelu poluotoka oborina je bilo malo, a još jedna suša znacajno je obilježila i ovogodišnje proljece i ljeto. Nešto nestabilnije vrijeme tijekom kolovoza pogodovalo je pojacanom razvoju grmljavinskih oblaka pa su kraci pljuskovi tek mjestimicno ublažili dugu ljetnu sušu. Posebno se to odnosi na planinska podrucja Istre gdje je ljeto bilo natprosjecno kišovito. Valja istaknuti i jaku kišu koja je pogodila podrucje Pule gdje je 11. kolovoza u samo sat vremena palo izmedu 60 i 70 litara kiše po cetvornom metru. Kakva je to bila kiša, najbolje govori podatak da tolika kolicina kiše na nekim dijelovima poluotoka nije pala u sva tri ljetna mjeseca.

Prognoze su i dalje dosta povoljne, ocekuje se dosta topao i stabilan rujan s izgledima da se lijepo i ugodno jesensko vrijeme produži i na listopad. Slijede doduše dva ili tri dana promjenjivog vremena s povremenom kišom i daljnjim padom temperatura zraka. Od subote, uz osvježenje, zapuhat ce pojacana bura koja ce obilježiti i pocetak narednog tjedna. Uz ocekivanu kišu i pojacanu buru temperature se više nece dizati iznad 30 stupnjeva. Bez obzira na to, temperature ce tijekom iduceg tjedna ponovno biti u manjem porastu i ocekuje nas duži period stabilnog, suncanog i ugodnog vremena.


Podijeli: Facebook Twiter