Kraj ljeta se ipak još ne nazire

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prognozirana, i na vrijeme najavljena, promjena vremena, koja je tijekom noci s ponedjeljka na utorak zahvatila istarski poluotok osjetila se i vrlo dobro cula!! Vrlo jaka grmljavina i jaki pljuskovi kiše zapoceli su još u poslijepodnevnim satima tijekom ponedjeljka da bi kulminirali u nocnim satima uz izuzetno jake grmljavine, što na ovom podrucju nije zabilježeno duže vremena.

Posebno treba spomenuti nekoliko jutarnjih sati. Jaka nestabilnost na moru pogodovala je jakom razvoju grmljavinskih oblaka koji su se stvarali na moru a samo su svojim rubnim dijelovima zahvatili i priobalno podrucje oko Pule. Vrlo jaki pljusak kiše uz jaku grmljavinu zabilježen je na podrucju Pule i šireg priobalja, pri cemu je po slobodnoj procjeni u sat vremena palo i više od trideset litara kiše po metru cetvornom. Istovremeno, na meteorološkoj stanici pri pulskoj zracnoj luci, kiša nije uopce zabilježena, a radi se samo o nekoliko kilometara udaljenosti. No, i to je dovoljno da se još jednom pokaže kako vrijeme i na vrlo malom prostoru može biti posve razlicito.

Tu svakako treba spomenuti i podatak da je kolicina kiše koja je pala na podrucju grada ostala nepoznata iz razloga što grad Pula, jedini veci grad na hrvatskoj obali, i dalje nema svoju glavnu meteorološku stanicu. Važni meteorološki podaci koji su svakako u interesu svih gradana grada Pule tako nažalost, ostaju nepoznati i s vremenom potpuno zaboravljeni.

Vec je sada sigurno da su najjace vrucine za nama, prognoze ipak pokazuju da nam slijedi još jedan duži period toplog i suncanog vremena koje ce obilježiti kraj ovog tjedna ali i pocetak narednog. Do nove jace promjena vremena i završetka ovogodišnjeg ljeta još ce neko vrijeme sacekati. Prema sadašnjim pokazateljima to bi se trebalo dogoditi tek pred kraj kolovoza, a do tada još nam preostaje najmanje desetak dana u kojima ce na moru biti još uvijek pravo ljeto.

U nastavku pogledajte fotografije pulske tržnice koje nam je ustupila radnja Foto Vujcic.


Podijeli: Facebook Twiter