Kraj krize trebaju osjetiti i radnici na svojim plaćama

Kapor, Novosel, Dragičević i Šimunović (M. MIJOŠEK)
Kapor, Novosel, Dragičević i Šimunović (M. MIJOŠEK)

- Za vrijeme krize radnici su podnijeli najveći teret jer su mnogi izgubili posao, a drugi radnici su pristali na umanjenje plaća. Sada, kada gospodarstvo bilježi pozitivne trendove, vrijeme je da to osjete i radnici. Stoga, pozivam privatne poslodavce da povećaju plaće radnicima, a Vladu da donese odluku da minimalna plaća ne smije biti manja od polovice prosječne plaće, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel na konferenciji za novinare u Puli.

Naglasio je kako je sada vrijeme za kvalitetnija radna mjesta te da predstavnici raznih sindikata vode pregovore s poslodavcima radi povećanja plaća. Vedran Dragičević, potpredsjednik SSSH dodao je kako je upravo za vrijeme održavanja ove konferencije za novinare u Uljaniku potpisan aneks kolektivnom ugovoru koji donosi povećanje mase plaća za tri posto. Naglasio je da je u taj sporazum ugrađena osnovica od 5.000 kuna i pojasnio da to znači da ukoliko dođe do problema u Uljaniku radnicima se garantira isplata plaće koja ne može biti manja od osnovice.

Slobodan Kapor, povjerenik teritorijalnog ureda SSSH Pula dodao je kako su pregovori sindikata s Duranom prije mjesec dana donijeli kolektivni ugovor kojim je planirano povećanje plaća za 14,7 posto do 2020 godine.

- Uz to, radnici pulske staklare dobili su 400 kuna Uskrsnice koju ranije nisu imali, a s 400 na 600 kuna povećan je prigodni poklon za djecu. U tijeku su pregovori radi sklapanja kolektivnog ugovora u Calucemu, pulskoj tvornici cementa, a započeli smo i u Cimosu, ali smo stali zbog promjene vlasništva. Ipak, u ovoj posljednjoj tvrtki uspjeli smo isposlovati 15 posto veće otpremnine ukoliko dođe do otpuštanja radnika u narednih 18 mjeseci, zaključio je Kapor.

Petra Šimunović, ekonomistica SSSH rekla je da mladima u Hrvatskoj ništa ne znače državni poticaji na kupnju stana kada nakon 17 godina školovanja dobiju plaću koja odgovara minimalnoj plaći.

- Zato mladi odlaze u inozemstvo raditi bilo kakav posao, jer tamo dobiju tri puta veću plaću za konobarenje nego da rade posao za koji su se školovali u Hrvatskoj. Posljedica takve politike niskih plaća u Hrvatskoj dovela je do velikog iseljavanja mladih, a umjesto da veće plaće potiču rast, kod nas se na plaće još uvijek gleda kao na trošak, iznijela je Šimunović.

Sindikati zajednički u Slavonskom Brodu za 1. maj

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel najavio je da će 1. maja oko 700 sindikalaca "vlakom solidarnosti" sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, i iz drugih hrvatskih krajeva, krenuti na prosvjedni skup u Slavonski Brod sa zahtjevom za većim plaćama i kvalitetnijim radnim mjestima.

- Porukom da su "radnici motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda" želimo podsjetiti kako su ljudi nekad hrlili u Slavoniju za boljim životom, jer je bila obećana zemlja, a danas vlakovima i ostalim prijevoznim sredstvima brojni hrvatski građani, poglavito mladi, iseljavaju iz Slavnije, Dalmacije, Like i cijele Hrvatske, rekao je Novosel. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter