Kraj kišne sezone, stiže bura

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Još nas samo desetak dana dijeli od završetka ovogodišnje jeseni. Potpuno u skladu s vremenskim prilikama koje su obilježile ovu godinu, i ovogodišnja je jesen u znaku obilnih i čestih kiša koje traju posljednja tri mjeseca. Koliko su obilne i česte kiše bile neočekivane u ljetnim mjesecima, toliko su česte i obilne kiše tijekom jeseni uobičajene i očekivane. Jesenski su mjeseci na području Istre daleko najkišovitiji dio godine, gotovo sve veće poplave koje su istarski poluotok pogodile posljednjih godina, dogodile su se upravo tijekom jeseni.

Ukupno 1.500 litara kiše po kvadratu

Od početka rujna pa do pred sam kraj mjeseca studenog na području Istre u prosjeku je palo nešto manje od 500 litara kiše po metru četvornom. Kao i obično, na nekim manjim područjima gdje su zabilježeni najjači pljuskovi, te su količine i značajno veće, a kreću se i iznad 600 litara po metru četvornom. To se prvenstveno odnosi na neka područja sjeverne i planinske Istre te šireg područja Labina. Bez obzira na ogromne količine oborina koje su pale u protekla tri mjeseca, Istra je tijekom dosadašnje jeseni izbjegla katastrofalne poplave poput onih koje su na nekim drugim područjima zabilježene proteklih godina. Na kraju, svakako treba istaknuti da će i čitava ova godina biti u samom vrhu po ukupnim količinama oborina. To potvrđuju dosadašnji podaci prema kojima je na istarskom poluotoku od početka godine do pred kraj studenog palo blizu 1.500 litara po četvornom metru. Ukoliko i posljednji ovogodišnji mjesec bude barem prosječno kišovit, ova bi godina mogla biti zabilježene kao najkišovitija u povijesti kontinuiranog praćenja i mjerenja količina oborina u Istri.

Bez obzira na kišovito i svježe ljeto, ova će godina biti i iznadprosječno topla u kojoj su svi mjeseci osim srpnja i kolovoza bili značajno topliji od dugogodišnjeg prosjeka.

Na kraju ono najvažnije o vremenu u narednom periodu ili ponešto i o onome što nas očekuje do kraja godine ili o tome što nas očekuje u narednim mjesecima.

Kao prvo potrebno je napomenuti da s kišom još nije gotovo, u naredna dva-tri dana očekuju još jednom obilne oborine koje bi mogle dovesti do novih opasnosti širom Istre. Posebno se to odnosi na sam početak tjedna u kojem jaka kiša može zaprijetiti novim poplavama.

Nakon tih nekoliko prvih dana, prognoze su znatno povoljnije. Sredinom tjedna vrijeme će se stabilizirati, oborine će sasvim prestati, malo će zahladiti, a takvo suho i prohladno vrijeme trebalo bi potrajati do kraja mjeseca. Krajem tjedna očekuje se i pojačana bura koja će u pravo vrijeme nagovijestiti skori dolazak zime.

Može li se s time smatrati da je ovogodišnja kišna sezona završena nije sasvim sigurno.

Suha i ne ekstremno hladna zima

I mjesec prosinac može biti izrazito kišovit, mišljenja sam da to ove godine neće biti, što bi ujedno značilo da će zima stići već za nekoliko dana te da će započeti uz stabilno, vjetrovito i prohladno vrijeme. Ukoliko se takve prognoze ostvare biti će to veliko olakšanje i velika promjena nakon desetak izrazito kišovitih mjeseci koji su ove godine zabilježeni u Istri.

Posljednja je zima u Istri bila izrazito blaga, kišovita i topla. Teško je očekivati još jednu takvu zimu u Istri, vjerojatnije je da će u naredna tri mjeseca u Istri biti znatno hladnije nego što je to bilo prije godinu dana. Ukoliko, uz hladnije vrijeme bude i više bure nego što je to bilo prije godinu dana, mogla bi to biti zima kakvu najviše volimo - suha, vjetrovita i ne ekstremno hladna!?

Ukoliko zima ozbiljno zaprijeti, meteorolozi će to na vrijeme uočiti i pravovremeno najaviti. Na nama je da se za zimu na vrijeme pripremimo te da se najavljene moguće vremenske opasnosti što ozbiljnije shvate. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter