Kraj godine u znaku toplog, jesenskog vremena

Zima se još ne nazire (N. LAZAREVIĆ)
Zima se još ne nazire (N. LAZAREVIĆ)

U godini u kojoj su širom svijeta zabilježene velike i tragične vremenske nepogode zanimljivo je spomenuti i podsjetiti se nekih događaja koji su obilježili onu u Istri.

Prisjećajući se početka 2013. svakako treba spomenuti obilne snježne oborine koje su pri kraju veljače pale u unutrašnjosti Istre. Tridesetak centimetara debeli snježni pokrivač, koliko je na nekim mjestima u okolici Pazina izmjereno 23. veljače, najviše je što je izmjereno u zadnjih nekoliko desetljeća. Snijeg se zadržao nekoliko dana, no temperature nisu bile pretjerano niske pa nisu zabilježena ni neka ozbiljnija smrzavanja.

U priobalnim područjima snijega nije bilo ili ga je bilo tek u tragovima. Zima općenito nije bila hladna, već čak i nekoliko stupnjeva toplija od prosjeka.

Svi su proljetni mjeseci bili izrazito kišoviti i bez izrazito niskih temperatura. Valja istaknuti da je u tri proljetna mjeseca palo između 300 i 400 litara kiše po metru četvornom u čak 40 kišovitih dana. Bilo je to jedno od najkišnijih proljeća u Istri.

I ove je godine zabilježeno još jedno dugo, vruće i sušno ljeto. Ljetne su suše već odavno postale jedno od najvažnijih karakteristika klime na ovim područjima.

Dugotrajna je suša ove godine najjače pogodila južna područja Poluotoka, dok je stanje u unutrašnjosti Istre te posebno u planinskim područjima bilo znatno povoljnije. Suša je na jugu Poluotoka startala već početkom lipnja, a završila tek pred kraj kolovoza. O njenim razmjerima najbolje pokazuje podatak da je u tom razdoblju, u gotovo puna tri mjeseca, palo tek dvadesetak litara kiše po kvadratu. U srpnju i dijelu kolovoza temperature više od 35 stupnjeva bile su uobičajene i svakodnevne.

Nedavno završena jesen bila je uobičajeno kišovita i natprosječno topla. Treba ipak spomenuti da su nas zaobišle obilne kiše pa tako nisu zabilježene ni poplave kakvih je bilo proteklih godina.

Mnogima će ovogodišnja jesen ostati u neugodnom sjećanju po orkanskoj buri 11. studenog. Posebno je bila pogođena sjeverna Istra, gdje su zabilježene i velike štete u mnogobrojnim maslinicima. Bura je puhala u refulima brzine i do 150 kilometara na sat, što je za ova područja izuzetna rijetkost.

Kraj godine prolazi u znaku toplog i gotovo jesenskog vremena. Od zime još nismo doživjeli ništa, ona tek slijedi i sigurno je da će nam u sljedeća dva mjeseca donijeti bar poneko iznenađenje. (priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter