Kraj Arene Modne kuće: Stečaj, otkazi i rasprodaja

62 radnika Arene Modne kuće na burzu (D. MEMEDOVIĆ)
62 radnika Arene Modne kuće na burzu (D. MEMEDOVIĆ)

Danas je svim 62 radnicima Arene Modne kuće d.o.o. uručen otkaz, štrajk je prekinut i pokrenut će se stečaj tvrtke koja je radila punih 65 godina. Na konferenciji za novinare pred zgradom tvrtke sindikalni povjerenici rekli su da je ovo kraj njihove agonije te da im predstoji odlazak na Zavod za zapošljavanje.

- Nakon što smo puna tri mjeseca proveli u štrajku zbog neisplate plaća od lipnja prošle do siječnja ove godine te zbog podnošenja zahtjeva uprave društva za predstečajnom nagodbom, sada je našoj agoniji došao kraj. Po našem sudu, predstečajna nagodba došla je prekasno. Prije tjedan dana, točnije 16. svibnja, sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin donijela je odluku o pokretanju stečaja te je za stečajnu upraviteljicu postavljena Marija Ružić iz Rijeke. Odmah po dolasku stečajne upraviteljice prekinuli smo štrajk i skinuli s pročelja zgrade transparent o štrajku. Danas su radnicima uručivani otkazi, a većina se odlučila na otkazni rok tijekom kojeg će se završiti naručeni proizvodi. U našim trgovinama uskoro ćemo organizirati rasprodaju robe, izjavila je sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas.

Sindikat Arene Modne kuće poslao je poseban zahtjev Gradu Puli kojim traže da im se pomogne ukidanjem komunalnih naknada, spomeničke rente te tako pomogne radnicima da što prije dođu do svojih potraživanja.

- Obnova proizvodnje teško da je moguća, a jedina šansa je pojavljivanje novog ulagača. Poslovni prostori koji su u najmu bit će vraćeni vlasnicima, rekli su sindikati.

Oriana Vitasović u Areni radi 34 i pol godine. Kaže da je tužna i sretna u isto vrijeme.

- Ne znam što reći nakon što smo godinu dana u ovakvoj situaciji. Žalosno je. Jedino nam je stečajna upraviteljica postavila pitanje kako živimo. Odgovorili smo joj nikako. Pomažu nam obitelji, socijalna služba. Gomilamo i mi svoje dugove i djeca nam pomažu, rekla je Oriana Vitasović.

- Otkazni rok je 30 dana, a nakon toga radnici će se prijaviti na burzu rada. U međuvremenu će se popisati imovina, a upraviteljica nam je rekla da će nam za ovih 10 dana isplatiti plaću 16. lipnja i nakon toga ćemo dobiti ostalo što nas sljeduje iz otkaznog roka. Ustvari osim onih 2.500 kuna za siječanj, punih godinu dana nismo dobili plaću, rekla je predstavnica sindikata. (C. B. GALIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter