Krah legende: Lance Armstrong ostaje bez titula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugačka lista biciklista optuženih da su rezultate ostvarivali koristeći pritom nedozvoljena sredstva dobila je ovih dana još jedno ime, najzvučnije od svih dosad, Lancea Armstronga. Vozača koji je od 1999. do 2005. godine rekordnih sedam puta osvojio najprestižniju svjetsku biciklističku utrku Tour de France, u lipnju je Američka antidopinška agencija (USADA) službeno optužila za sustavno dopingiranje tijekom cijele njegove karijere, prilikom čega je koristio zabranjene supstance EPO i steroide, kao i krvnu transfuziju.

Kad su te optužbe ugledale svjetlo dana Armstrong, koji je već uspio dobiti jednu veliku životnu bitku kad je pobijedio rak testisa čiji mu je treći stadij dijagnosticiran 1996. godine, odmah ih je odbacio. Tvrdio je pritom da nikad tijekom 25 godina profesionalne karijere nije koristio zabranjene supstance, ali njegove izjave nisu spriječile nastavak istrage.

Veliki zaokret u cijeloj ovoj priči stigao je u četvrtak navečer, kad je Armstrong još jednom ponovio da je nevin, ali i objavio da odustaje od pravne borbe kojom se želio obraniti od optužbi za korištenje dopinga. Tu je odluku donio nakon što je savezni sud u Austinu odbacio njegovu žalbu protiv USADA-e, podnesenu prije godinu dana, u kojoj ju je optuživao da nije kompetentna za nastavak istrage. Armstrong je tvrdio da su prekršena njegova ustavna prava te je tražio pravnu arbitražu, ali odbacivanje žalbe ostavilo je Američkoj antidopinškoj agenciji slobodan prostor da nastavi istragu protiv njega.

- U životu svakog čovjeka dođe trenutak kada treba reći "dosta je, to je previše", a za mene je taj trenutak došao sad - stoji u izjavi koju je 41-godišnji biciklist, svjetski prvak iz 1993. godine iz Osla te brončani na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine, objavio na svojoj web stranici Lancearmstrong.com.

Armstrong je dodao da je umoran od pravne bitke i stresa koji mu visi nad profesionalnim i privatnim životom te da se želi posvetiti radu svoje zaklade.

- Danas okrećem novu stranicu. Neću se više baviti tim pitanjem s obzirom na okolnosti. Posvetit ću se radu koji sam počeo prije nego sam osvojio Tour de France, služit ću ljudima i obiteljima koji su suočeni s rakom - zaključio je Armstrong, istaknuvši da odbija dalje sudjelovati u USADA-inom procesu koji je ocijenio jednostranim i nepoštenim.

Na odgovor nije trebalo puno čekati. On je stigao od Annie Skiner, glasnogovornice USADA-e, koja je izjavila da će Američka antidopinška agencija oduzeti Armstrongu sve osvojene titule i doživotno mu zabraniti sudjelovanje u biciklističkim natjecanjima. Oglasio se i Travis Tygart, ravnatelj USADA-e, koji je ustvrdio da će Armstrongu biti oduzeto sve što je osvojio nakon 1. kolovoza 1998. godine.

- Ovo je žalostan dan za sve nas koji volimo sport i naše sportske junake - naglasio je Tygart. - To je žalostan primjer kako sportska kultura traženja pobjede pod svaku cijenu može nadjačati pošteno, sigurno i časno natjecanje, ako nije podvrgnuta kontroli. Međutim, za sve zdrave i poštene sportaše to je ujedno jamstvo, ali i podsjetnik da ima nade i da će se buduće generacije moći ravnopravno natjecati bez upotrebe nedopuštenih stimulansa koje poboljšavaju njihove izvedbe. (Ivica CEROVAC/Foto Reuters)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter