Krah kosovske vladajuce koalicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demokratski savez Kosova raskinuo je koaliciju s Demokratskom strankom Kosova premijera Hašima Tacija. Takva odluka koju je usvojilo predsjedništvo stranke bivšeg kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua, podrazumijeva ostavke ministara i zamjenika premijera iz njihovih redova.

No, unatoc takvoj odluci, Savez naglašava da ce i dalje snažno podupirati sve demokratske procese u interesu Kosova. Potpredsjednik Demokratske stranke Kosova i zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuci upozorio je da su celnici Demokratskog saveza Kosova, odlukom da napuste vladajucu koaliciju, izazvali krizu na Kosovu.

«Zemlja je trenutno u institucionalnoj krizi. Nema potrebe ici dalje - treba izaci iz ove krize. Izvanredni izbori mogu biti izlazak iz krize što je prije moguce», rekao je Kuci.

Vodeci prištinski list Koha ditore ocjenjuje da Kosovo pati zbog krize politike i da placa visoku cijenu zbog neodgovornih ambicija njegovih lidera. «Odluku o raskidu vladajuce koalicije DSK je donio u trenutku kada su vec raspisani prijevremeni izbori za 13. veljace, ukazuje list. Dodaje da silazak s vladajuceg broda s Tacijem sada više slici na neku vrstu osvete Fatmira Sejdiua zbog toga što ga je premijer Taci "ostavio na cjedilu» dok je njegov slucaj rješavao Ustavni sud.

Ustavni sud u Prištini je krajem listopada zakljucio da je tadašnji predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu u sukobu interesa buduci da je, kao privremeni predsjednik, zadržao dužnost lidera stranke. No, postoje i mišljenja da bi bilo pogrešno kada bi sva krivnja bila svaljena na DSK i Sejdiua jer su pokušaji namjerne destabilizacije politicke situacije, u borbi za što bolje politicke pozicije, videni i ranije. Koha Ditore zakljucuje da su u pozadini najnovije krize «divlje ambicije za vlašcu, moci i novcem».


Podijeli: Facebook Twiter