Kragna - trend koji se hvata za ili oko vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjecate se onih božanstvenih samostojecih kragni koje su se na modnoj sceni pojavile lani. E, to je jedna od onih malih velikih stvari koje ce se nositi i ove godine, i to jako. Uostalom, draž mode je u reinterpretaciji starih stvari koje u novom modnom kontekstu postaju nove. Tako je bilo i s obicnom kragnom.

U trenutku kada se gospodica kragna odcijepila, odnosno osamostalila od ostatka odjece, odnosno košulje i sama samcata otisnula u vrli modni svijet, postala je prava zvijezda modnih pista. Taj mali komad tkanine postao je važan komad, svojevrsni urbani statment koji nose one koje kuže.

Magicna je dualnost ovog inspirativnog odjevnog predmeta: budi karakter, smjelost i neku posebnu karizmu. Osim toga može biti i komad odjece, ali i ukras. Nove su "samostalne" kragne izradene od kože, pliša, životinjskih uzoraka, ukrašene perlama, ukrasnim kamenjem, razlicitim printovima i kao takve mogu zamijeniti glomazne ogrlice koje su vec nekoliko godina jedna od glavnih modnih accessoira.

A takav modni dodatak može funkcionirati u svim prilikama, od škole, posla i poslovnog sastanka do koktela i vecernjeg izlaska koji se može pretvoriti u dugi nocni izlazak u kojem ce nonšalantno zamijeniti bogato ukrašenu ogrlicu.

Malo, a mocno, savršeno u ovim vremenima kad nam je potrebno nešto malo da ostavimo veliki dojam. Tako se, primjerice, kožna kragna koja se zimi nosila na puloveru, ili haljini, ili iznad košulje, u proljece može nositi na haljinici, a ljeti je tako poželjna i originalna uz top bez naramenica. Savršenstvo, jedna kragna za cetiri godišnja doba i sve prilike.

Osim toga, ona bijela u stilu Petra Pana, kakvu smo nosili na kutama, vraca nas u djetinjstvo. Takve kragne su, uostalom, bile hit 50-ih i 60-ih godina. Dakle, ženska odjevna modna baština koju su nosile i mame i bake, pa i mi sami.

Sindrom Petra Pana, tog vjecnog djecaka, tako se preselio i na modne piste i vec izlizane vamp fashionistice pretvorio u djevojculjke nevinog seksipila. A poznata dizajnerska imena obojila su ih, dodala uzorke i kombinirala sa svim i svacim.

A kragna je možda hrvatski modni artikl koji je modni brend ROBA prepoznao prije svjetskih. Imala je nos za vrucu robu vlasnica ROBE Puljanka Branka Šcepanovic kada je još pretprošle godine lansirala kožne kragne koje su postale pravi hit.

A Armani i Lagerfeld tek su lani "sjeli kragnama za vrat", kao i nova kolekcija Marnija za H&M koji u trgovine dolazi na Dan žena.

Dakle, kragne su ponovno tu, možemo ih pronaci iza svakog ugla i ovog puta im pokloniti onoliko pažnje koliko zapravo i zaslužuju jer su divan detalj koji pridonosi ženstvenom looku i odlican je detalj koji jednostavno morate imati.


Podijeli: Facebook Twiter