Kraftwerk izgubio pred Ustavnim sudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ustavni sud u Karlsruheu poništio je u utorak presudu Vrhovnog suda Njemačke po kojoj hip-hop producent ne smije koristiti ulomke skladbe elektro-pop grupe Kraftverk.

"Vrhovni sud se mora ponovno posvetiti ovom problemu. Njegove presude ne idu u smjeru umjetničke slobode", obrazložio je potpredsjednik Ustavnog suda Ferdinad Kirchhof.

On je presudu obrazložio i kratkoćom korištenog glazbenog ulomka o kojem se radilo u procesu u kojem je bivši glazbenik legendarne elektronske grupe Kraftwerk, Ralf Huetter, tužio hip-hop producenta Mosesa Pelhama koji je koristio dvije sekunde iz Kraftwerkove skladbe "Metall auf Metall" iz 1977. za stvaranje ritmičke podloge, kao što je to uobičajeno u ovom glazbenom žanru.

"Korištenjem kratkog ulomka je nastalo novo djelo koje ni u kom slučaju ne šteti Kraftwerku. Zabrana ovakvog korištenja bi praktički uništila čitav jedan glazbeni žanr", objasnio je Kirchhof.

U prethodnoj odluci Vrhovnog suda Njemačke suci su zaključili kako se glazbeni ulomak tzv. sample, ne smije samo tako kopirati.

Tužitelj Ralf Huetter je od samog početke naglašavao kako se ne radi o materijalnom nego o moralnom pitanju.

"Ja dolazim iz vremena kada se nekog pitalo prije nego što se nešto njegovo koristilo", objasnio je Huetter i naglasio kako Kraftwerk umjetnicima koji zamole korištenje ulomaka njihovih djela, među kojima su i Coldplay, Jay Z i Black Eyed Peas, to u pravilu i dopušta. Huetter se u sudnici pozvao i na jednu od Deset božijih zapovjedi "Ne ukradi".

Ustavni sud je slučaj vratio na Vrhovni sud i predložio da se za mišljenje upita najviše pravna instanca Europske unije Europski sud s obzirom na to da su pitanja autorskih prava od 2002. harmonizirana i usklađena na razini EU-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter