Kraftwerk, Carreras i Mumford & Sons u Areni?

Kraftwerk - jedan od najutjecajnijih sastava 20. stoljeća trebao bi u Puli nastupiti 27. srpnja
Kraftwerk - jedan od najutjecajnijih sastava 20. stoljeća trebao bi u Puli nastupiti 27. srpnja

Uz već službeno potvrđene koncerte Massive Atacka 24. kolovoza, Status Quo 29. srpnja, Roberta Planta 30. srpnja, Damiana Marleya (sina Boba Marleya) 31. kolovoza, Nine Badrić 8. kolovoza i Parnog valjka 12. kolovoza, ovoljetna koncertna sezona u pulskoj Areni mogla bi, kako neslužbeno saznajemo iz pouzdanih izvora, biti bogatija za još nekoliko velikih svjetskih glazbenih imena.

Riječ je o kultnom njemačkom sastavu Kraftwerk koji bi, iako to još nije nepotvrđeno, trebao u Puli nastupiti 27. srpnja, zatim slavnom španjolskom tenoru Joseu Carrerasu, čiji je nastup 23. srpnja prilično izvjestan te poznatom britanskom sastavu Mumford & Sons, koji bi, pak, trebao nastupiti među prvima, početkom srpnja. Od domaćih izvođača, zajednički koncert bi 27. kolovoza trebali održati Oliver Dragojević i Gibonni.

Predvodnici eksperimentalne scene

Mogući pulski audiovizualni 3D spektakl njemačkih pionira elektronske glazbe (na turneji Kraftwerk dijele gledateljima 3D naočale) ovisi o, kako neslužbeno saznajemo, već dogovorenom nastupu u veronskoj areni dva dana ranije, 25. srpnja. Navodno će njihov pulski koncert otpasti ukoliko se u Veroni pokaže potreba za još jednim koncertom u tamošnjoj areni.

Kad su Davida Bowiea jednom prilikom pitali tko je, po njemu, istinski inovator u rocku, odgovorio je: "Kraftwerk". Suosnivač sastava Ralf Hütter napomenuo je svojedobno Rolling Stone časopisu i ovo: "Prenijeli smo naše performanse u 3D, i u surround zvuk, nešto nalik 3D zvuku. Puno smo rada uložili u sve slike transformirajući naše Kling Klang arhive u 3D format i sinkronizirajući ih s glazbom, tako da je zahtijevalo popriličnu količinu produkcije". Nakon Verone 25. srpnja te, obistine li se neslužbene informacije, Pule 27. srpnja, Kraftwerk nastupa 29. srpnja u poljskom Sopotu, i to u dojmljivom otvorenom prostoru Opere Lesna nedaleko Gdanjska, a zatim 31. srpnja u Stockholmu.

Ovi predvodnici eksperimentalne scene ostvarili su snažan utjecaj na brojne glazbenike i smjerove te su jedna od najutjecajnijih i najvažnijih elektronskih grupa na svijetu. Tijekom svog skoro 50-godišnjeg djelovanja izdali su deset uspješnih studijskih i jedan live-album. Kraftwerk su 1970. osnovali u Düsseldorfu dvojica studenata muzičke akademije, Ralf Hütter i Florian Schneider-Esleben.

Popularan londonski rock/folk sastav Mumford & Sons trebali bi, premda se o tome još pregovara, nastupiti u pulskoj Areni prije početka Pulskog filmskog festivala, koji se ove godine održava nešto ranije, od 9. do 16 srpnja. Na njihovim službenim stranicama piše da nastupaju 30. lipnja u švicarskom St. Gallenu, zatim 4. srpnja u Milanu, a četiri dana kasnije u londonskom Hyde parku, pa bi se eventualni pulski koncert trebao dogoditi između ta tri datuma.

Ovaj je nagrađivani bend 2007. osnovao danas 29-godišnji multiinstrumentalist Marcus Mumford, zajedno s klavijaturistom Benom Lovettom, gitaristom Winstonom Marshallom i basistom Tedom Dwane. Poznati su po korištenju tradicionalnih folk instrumenata, a u cjelovitoj slici izražen je bendžo. Dosad su objavili tri albuma - "Sigh No More" (2009), "Babel" (2012) i prošle godine "Wilder Mind", a ponajveći su im hitovi "I Will Wait" (više od 72 milijuna pregleda na youtubeu) i "Little Lion Man" i "The Wolf", dok im kritika hvali balade, poput "White Blank Page".

Jose Carreras - humanitarno

Slavni španjolski tenor Jose Carreras trebao bi u Puli 23. srpnja, u organizaciji jedne veće tvrtke, održati humanitaran koncert. U pulskom je amfiteatru dosad nastupio dvaput - u ljeto 1998. godine zajedno sa španjolskom sopranisticom Isabel Rey, te 2006. godine, kada mu je gošća bila albanska sopranistica Inva Mula. Nakon toga je Carreras nastupio s Tonyjem Cetinskim u Zagrebu 2007. na humanitarnom koncertu za Zakladu Ana Rukavina, te u istom gradu, dvije godine kasnije, u humanitarnoj akciji "Korak u život".

Outlook festival otvorit će 31. kolovoza jamajčanski reggae glazbenik Damian Marley, najmlađi sin Boba Marleya, rođen 1978. godine, tri godine prije očeve smrti. Istaknutiji mu je album "Welcome to Jamrock" 2005. te pet godina kasnije, u suradnji s Nasom, album "Distant Relatives".

Službeno, propisana pravilnikom, ljetna sezona u Areni traje od 15. lipnja do 31. kolovoza, iako to ne znači da se ne može upotpuniti većim kulturnim događajem i izvan tog vremenskog okvira, kao što je to, primjerice, 12. rujna prošle godine bio rasprodan koncert bivšeg pjevača i gitarista Pink Floyda Davida Gilmoura.

Oliver i Gibonni zajedno u Areni 27. kolovoza

Oliver Dragojević i Gibonni, kako saznajemo, trebaju održati zajednički koncert u pulskoj Areni 27. kolovoza, na kojem bi predstavili i svoj prvi zajednički album "Familija" kojeg upravo dovršavaju. Na albumu su okupili više od 20 renomiranih glazbenika, a sve stihove i glazbu napisao je Gibonni u razdoblju od 2014. do 2016. na Korčuli i u Splitu.

Dan za danom u Puli Status Quo i Robert Plant … a onda Massive Atack

Status Quo, jedan je od najdugovječnijih britanskih bendova, najpoznatiji po hitovima "Whatever you want" i "Rockin' all over the world", trebao je nastupiti u pulskoj Areni pretprošlo ljeto, no koncert je u zadnji trenutak otkazan zbog srčanih problema gitarista Ricka Parfitta koji je tada, uz šok i nevjericu fanova i poštovatelja, završio u pulskoj bolnici. No, legendarni bend vraća se u Pulu, gdje će zasvirati u petak 29. srpnja, a taj je datum objavljen na službenim stranicama benda.

Već iduću noć, u subotu 30. srpnja, u Areni nastupa legendarni frontmen, pjevač i skladatelj kultnih Led Zeppelina Robert Plant, koji je nakon raspada Zeppelina 1980. godine ostvario bogatu solo karijeru. Bio bi to bogat koncertni tjedan, tim više ukoliko se službeno potvrdi nastup Kraftwerka u srijedu 27. srpnja.

Kultna britanska skupina Massive Attack otvorit će 24. kolovoza u pulskoj Areni peto izdanje Dimensions festivala. Ovi začetnici trip-hop pravca gotovo 30 godina, od osnivanja 1988. u Bristolu, slove kao jedan od najutjecajnijih glazbenih kolektiva 90-ih. Massive Attack obilježili su zvuk 90-ih sjajnim debi albumom "Blue Lines" (1991) te albumima "Protection" (1994) i "Mezzanine" (1998), iako je odličan bio i "100th Window" objavljen 2003. godine. I najšira publika nije mogla svih ovih godina ne čuti njihove pjesme "Unfinished Sympathy", "Teardrop", "Safe From Harm" ili "Angel".

Publika u Areni imat će priliku poslušati uživo Massive Attack u optimalnom trenutku, prije izlaska njihovog novog albuma, koji se najavljuje do konca ove godine. Bend je, kao njegovu prethodnicu, prije mjesec i pol dana objavio novi EP "Ritual Spirit". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter