Kradu se šahtovi, znakovi, oluci i ograde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati je pocinitelj u razdoblju od 5. do 26. sijecnja u opcini Sveta Nedjelja s krova izvora i crpne stanice otudio bakreni opšav dug 58 metara, a s betonske podloge crpnih pumpi poklopac šahta od inoksa, cime je poduzecu Vodovod pocinio štetu od desetak tisuca kuna.

U jutarnjim satima u cetvrtak uz željeznicku prugu Pula - Galižana nepoznati je lopov skinuo 560 metara telefonske žice. Uspio je odnijeti 240 metara, cime je oštetio Hrvatske željeznice za više tisuca kuna. U posljednje vrijeme na podrucju PU istarske bilježi se porast broja kaznenih djela krade proizvoda od bakra, aluminija, olova, mesinga i slicnih metala s poslovnih objekata, obiteljskih kuca, groblja i javnih površina.

Policija pokriva kriticne zone
"Otuduju se dijelovi kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipici, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znaci i sl., a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva, odnosno kombi vozila ili osobni automobil. Pocinitelji ovih kaznenih djela cesto ugrožavaju i sigurnost svih sudionika u prometu, a kradama iz elektroenergetskih postrojenja svoje i tude živote.



Otudeni predmeti prodaju se otkupljivacima sekundarnih sirovina kao i drugim zainteresiranim kupcima. U cilju prevencije i sprjecavanja vršenja takvih i slicnih kaznenih djela na podrucju PU istarske, policija ce u zonama ucestalih krada pojacati kontrolu prometa", kažu iz PU-a.

Policija sugerira gradanima da se pridržavaju odredenih postupaka da bi preventivno djelovali protiv krada, odnosno da vrata i prozore poslovnih prostora kada je god to moguce drže zakljucanim i zatvorenim, da ugrade alarmne sustave ili audio-vizualne uredaje koji se ukljucuju neovlaštenim ulaskom u poslovne prostore, da izloge aranžiraju tako da se izvana vidi unutrašnjost prostora koji bi takoder trebao biti osvijetljen.

Iz PU istarske gradanima savjetuju da onemoguce neovlašteni i neopaženi pristup zatvorenim poslovnim prostorijama te da vec tijekom projektiranja ili adaptacije razmišljaju o sigurnosti zaposlenika i imovine. Nadalje, isticu da su rešetke na prozorima i vratima izvjesno osiguranje samo ako su zacementirane.

Zakljucavati i osvijetliti prostore
Policija gradanima savjetuje i da obavezno nocu zakljucavaju ulaze u stanove, zgrade ili kuce, da unutrašnjost i vanjski dio stanova ili kuce, kao i prilaze osvijetle senzorskim svjetlima te da podrumske ili garažne prostore osiguraju metalnim roletama ili željeznim rešetkama.



"Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada u dogovoru sa susjedima ili prijateljima cešce obilazite. Kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i slicno ili na raspitivanje o odredenim osobama. Budite sumnjicavi, jer provalnici najprije provjeravaju i prikupljaju podatke o mogucnostima izvršenja provala i krada. Neznanci koji obilaze zgrade i kuce mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila", isticu u PU istarskoj.


Podijeli: Facebook Twiter