Kradu se crkvena zvona, milodari, kaleži…

Zvona na crkvu Svetog Duha u Rapavelu još nisu postavljena (V. HABEREITER/arhiva GI)
Zvona na crkvu Svetog Duha u Rapavelu još nisu postavljena (V. HABEREITER/arhiva GI)

Nedavno u Dugoj Resi pronađena dva zvona, ukradena s crkve Svetog Duha u Rapavelu, još nisu postavljena na crkvicu jer treba napraviti novu željeznu konstrukciju, saznajemo od župnika Geremije Masse iz Župnog ureda u Baderni.

Za krađu zvona, koje je jedna osoba iz Duge Rese pokušala prodati na otpadu, sumnjiči se 27-godišnjak iz Medulina. Krađa crkvenih zvona kvalificira se kao kazneno djelo teške krađe, za što je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Po podacima Policijske uprave istarske, na području Istarske županije u zadnjih pet godina zabilježena je još samo jedna krađa crkvenog zvona od bronce, sa zvonika crkve od Kuje u Ližnjanu, u ljeti 2011. To zvono nije nikad pronađeno.

Inače, crkve i crkvena imovina u Istri na meti su lopova u zadnjih pet godina bili 34 puta, od čega crkve na području Pule 19 puta, na području Poreča devet te po dva puta one na području Rovinja, Umaga i Pazina. U najvećem broju slučajeva otuđene su škrabice s milodarima, kaleži, svijećnjaci i drugi sakralni predmeti izrađeni od mesinga, bronce ili pak pozlaćeni. U slučajevima kada su ukradeni samo milodari pričinjena je šteta od nekoliko stotina do nekoliko desetaka tisuća kuna, a u slučajevima krađe kaleža šteta je i veća.

Jedna od najvećih krađi pričinjena je u župnoj kući u Karojbi, u koju je od lipnja 2009. do svibnja 2011. godine provaljeno čak četiri puta. Provalnici su osim novca ukrali crkveno zlato, prstenje, naušnice, ogrlice i medaljice koje su ljudi na samrti darovali crkvi, te pričinili materijalnu štetu veću od 400 tisuća kuna. Na žalost, pronađen je tek manji dio predmeta. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter