Kradljivci operiraju po šumama Rovinjštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklih nekoliko vikenda lugari rovinjske šumarije su u pratnji policije obišli šume Rovinjštine u kojima su zatekli brojne prekršitelje, posebno izmedu Krmeda i Golaša te oko Rovinjskog Sela, u kojima su mnogi sjekli bez potrebne dozvole. Buduci da se vecina izvlacila na nepoznavanje zakonske procedure za dobivanje dozvole, opomenuti su do ishodovanja dokumentacije.

Lugari i policija nisu, medutim, bili tako blagi prema kradljivcima drva u državnim šumama. U šumama koje se cesto devastiraju, što je šumarija prijavila šumarskoj inspekciji i Državnom odvjetništvu, u kradi je zateceno sedam osoba. Na licu mjesta oduzete su im šumske pile, a slijedi prijava i pokretanje krivicnog postupka. Za krade su pak kazne znatno oštrije jer takve radnje potpadaju pod krivicna djela.

U šumariji doznajemo da za sjecu treba kod njih ishoditi besplatnu dozvolu, prilikom cijeg izdavanja lugari na licu mjesta oznacavaju stabla koja se mogu posjeci. Prije traženja dozvole vlasnici šuma moraju u katastru ishoditi kopiju parcele i posjedovni list, što, s ovjerom kod javnog bilježnika, stoji 150 do 200 kuna.

Nakon sjece potrebno je složiti drva i pozvati lugara koji izdaje besplatnu popratnicu za prijevoz. Za osobne potrebe svake se godine na taj nacin može prevesti do 50 kubika drva, što je više od kolicine koja je potrebna za cjelogodišnje grijanje. Za zemljišta koja se u katastru ne vode kao šume, vec je rijec o zapuštenim i u šikaru zaraslim vinogradima, maslinicima i pašnjacima, ne treba tražiti dozvole. Potrebno je samo zatražiti prijevoznicu za prijevoz posjecene drvene mase ili pak dozvolu vatrogasaca za spaljivanje na licu mjesta. U šumariji kažu da na taj nacin cuvaju šume od krade. (Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST U TISKANOM UZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter