Kozmonautski dorucak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost Dorucka s autorom, programa u sklopu 15. sajma knjige, u srijedu je bio Dragan Živadinov. Buduci da se ove godine obilježavaju dvije važne godišnjice vezane za svemir - 140 godina od utemeljenja Zvjezdarnice u Puli te 80 godina od smrti pionira astronautike i svemirskih letova Hermana Potocnika Noordunga, rodom iz Pule, a Živadinov se svemirom bavi u svim njegovim oblicima - bio je to i pravi kozmonautski dorucak.

Suvremeni slovenski kazališni redatelj, performer i glumac Dragan Živadinov, enciklopedist opsjednut astronomijom i kozmonautikom, jedan je od osnivaca Neue Slowenische Kunsta, jednog od najvažnijih umjetnickih pokreta retrogradizma u bivšoj Jugoslaviji pocetkom osamdesetih godina prošloga stoljeca. Živadinov je i inicijator, odnosno režiser prve kazališne predstave u bestežinskom stanju, o cemu je vrlo slikovito pricao.

- U Americi postanete astronautom kada prodete sve selekcijske postupke, u Rusiji postanete kozmonautski kandidat nakon selekcije, a kozmonaut nakon što poletite. Imam veliku želju za razumijevanjem svijeta, a umjetnost sam shvatio i kao drugorazrednu religiju. Volim povezivati umjetnost i znanost, kazao je Živadinov, koji nije bio sretan što su novinari bilježili njegove replike.

Govorio je i o najneobicnijim pripremama kazališnih predstava, te o ilegalnoj, egzorcistickoj, retroklasicnoj i samouništavalackoj fazi kazališta, kao i o važnosti svemirskih predstava. - Heideger je rekao da granice cine razlicitost, a razlicitost je važna. Život je jedna, a umjetnost potpuno drukcija zakonitost, napomenuo je Živadinov i istaknuo da bi ptica bila najnesretnija u svemiru jer ne bi mogla letjeti.


Podijeli: Facebook Twiter