Kozmeticarke prve, krojacice trece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po brojnim nagradama koje su buduce krojacice i kozmeticarke, odnosno ucenice pulske Strukovne škole nedavno osvojile na državnim natjecanjima, Pula ima potencijalni kadar dostojan modnog tjedna. Cini se da je ovo godina njihovih nagrada.

Prvo je maturantica Patricia Žudetic, ucenica cetvrtog razreda Strukovne škole u Puli, smjer odjevni tehnicar, osvojila trece mjesto na modnom natjecanju "Dani odjece 2011." u Požegi. Tema natjecanja bila je "Trenkovi panduri kroz vitice i puceta", koju je Patricia realizirala pod mentorstvom profesorice Elice Iljoske, predavacice estetike odijevanja i estetike umjetnosti, i Meri Predan, voditeljice vježbi proizvodnje odjece.

Patricija, koja je i prošle godine sudjelovala na tom natjecanju i s kolegicama osmislila pobjednicku kolekciju, ove je godine samostalno i pod mentorstvom profesorice Iljoske zapocela razradu, a potom i izvedbu zahtjevnog modnog zadatka. Uz temu naglašenog povijesnog štiha, sigurno je bilo da su obavezni gajtani. No, da bi zlatnim odabirom izbjegli efekt mažoretkinja, odluceno je da on bude u boji. Pronašli su crvenu i ledenosivu te boju materijala prilagodili boji gajtana.

"Iskoristili smo jednu i drugu stranu materijala", objašnjava Patricia, a profesorica Iljoska dodaje da su kroz sjaj materijala i reljefnost vitica od gajtana dobili igru svjetla i sijena. I rezultat su bile - tri predivne moderne suknje s puno nabora, istovremeno elegantne i urbane, kao da su izašle iz poznatog modnog salona, a ne praktikuma na Vidikovcu u kojem se vec šivaju neki drugi modeli, ne za natjecanje, vec samo za praksu.

Nakon toga su opet ucenice Strukovne škole, ali kozmetickog smjera, na 18. medunarodnom sajmu kozmetike u Opatiji "Cosmetic News" osvojile prvo mjesto. Tema natjecanja, na kojem je žiri ocjenjivao strucnost i tehniku nanošenja šminke, bila je inspirirana filmom "Crni labud", koji je nakon što je pokorio filmski svijet, krenuo i na modni.

Modni trendovi koje je postavila Natalie Portman kao filmska balerina, mlada visažistica Jasmina Camdžic Ilkovska pod mentorstvom strucnih predavaca Ivne Škoro i Milene Šverko, savršeno je prenijela na lice modela Kristine Mišeta. Obje ucenice oduševile su prisutne, Jasmina izvedbom, a Kristina izgledom pravog Crnog labuda. A da se dobar izgled itekako traži, potvrduje i pobjednica koju vec angažiraju za maturalne i druge prilike.

"Briljantno su obavile zadatak", rekla je mentorica Ivna, ponosna na uspjeh svojih ucenica koje su nakon višestruko visokopozicioniranih mjesta konacno osvojile i prvo. (Lara BAGAR; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter