Kozlovićev podrum najbolji u Hrvatskoj

U vinskom podrumu Gianfranca Kozlovića u Momjanu (M. MIJOŠEK)
U vinskom podrumu Gianfranca Kozlovića u Momjanu (M. MIJOŠEK)

Podrum Kozlović iz Momjana najbolji je vinski podrum s turističkog aspekta u Hrvatskoj, a nagradu Bijeli grozd u Zagrebu su proteklog vikenda osvojili još i Trapan iz Šišana i Matošević iz Krunčiči kao predstavnici najpodruma Istre i Kvarnera. Na listi najboljih sto hrvatskih podruma, na kojem je prvi Kozlović, Trapan je zauzeo peto, a Kozlović osmo mjesto.

Nagrada, koju je utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., dodijeljena je u sklopu 10. Zagreb Vinocoma, festivala vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade. Za najbolje vinarije glasovalo je 503 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na četiri regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje.

Istru su među stotinu vinara/podrumara iz cijele Hrvatske predstavljali i Kabola (Momjan), Roxanich (Kosinožići), Degrassi (Savudrija), Cuj (Umag), Cattunar (Brtonigla), Benvenutti (Kaldir), Arman Marijan (Vižinada), Coronica (Koreniki), Meneghetti (Bale), Veralda (Brtonigla), Clai (Brajki), Agrolaguna (Poreč), Dobravac (Rovinj), Capo (Fernetići), Radovan (Radovani), Tomaz (Motovun), Damjanić (Fuškulin) i Peršurić (Pršurići).

Tijekom svečanosti dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj. Između ostalih to je i nagrada Dobar start koja je pripala vinariji Medea Agroprodukta iz Pule. Priznanje se dodjeljuje vinarijama koje su tek odnedavno uvele ili uvode turističku ponudu, a vrijedi pohvaliti entuzijazam i dati im poticaj da ustraju u tom radu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter