Kozlović: Specijalno vino za najbolje hrvatske restorane

13 chefova posadilo je svoje loze malvazije u vinogradu Santa Lucija vinarije Kozlović (Goran Šebelić/ CROPIX)
13 chefova posadilo je svoje loze malvazije u vinogradu Santa Lucija vinarije Kozlović (Goran Šebelić/ CROPIX)

Ovaj tjedan članovi ugledne kulinarske udruge Jeunes Restaurateurs d' Europe, odnosno njene hrvatske podružnice posadili su u vinogradu poznatog momjanskog vinara Gianfranca Kozlovića simboličnih 13 redova istarske malvazije. Do ove inicijative došlo je, kaže nam Tullio Fernetich, vlasnik restorana San Rocco iz Brtonigle, jednog od prvih članova ove udruge, budući da se radi o jednoj od najprestižnijih vinarija na ovom prostoru. Uz to, Kozlović već duže vrijeme podržava ovu udrugu mladih i kreativnih chefova kuhinja najboljih hrvatskih restorana te je u njegovoj vinariji lani u upriličeno predstavljanje tadašnjih članova.  

- Riječ je o poslovnoj suradnji s ovom vinarijom koja se zajedno s nama predstavlja u našoj zajedničkoj brošuri s austrijskim članovima JRE-a. Želja je da Kozlović godišnje za članove udruge proizvede specifičnu malvaziju koja će biti vino udruge. Dakle, nakon što smo posadili loze u vinogradu na lokaciji Santa Lucia, koje su posebno označene imenima restorana koji su ih posadili, u podrumu smo vinarije između četiri uzoraka malvazije s tog područja, izabrali jedan koji će biti službeno vino naše udruge, kazao je Fernetich čiji je sin Teo predsjednik ove udruge.

Naglasio je kako  je ovo prva ovakva inicijativa gdje zajednički surađuju vinari i kuhari u udruzi. Godišnje se za potrebe ove udruge planira proizvesti 2.500 boca odabrane Kozlovićeve malvazije.

Inače, u 2016. godini ova udruga okuplja 13 hrvatskih restorana, jedan više nego lani, a to su Pergola (Savudrija), San Rocco (Brtonigla), Marina (Novigrad), Monte (Rovinj), Zigante (Livade), Draga di Lovrana (Lovran), Plavi podrum (Volosko), Boškinac (Novalja), Foša (Zadar), Pelegrini (Šibenik), Paradigma (Split) te Dubravkin put i Apetit bistro (Zagreb). Trenutno se u talijanskom Salernu održava godišnja skupština udruge na kojoj Hrvatsku predstavlja njen predsjednik Teo Fernetich. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter