Kozlović, Sinković i Geržinić momjanski Muškatiri

Gosti su degustirali i ocjenjivali 39 uzoraka muškata
Gosti su degustirali i ocjenjivali 39 uzoraka muškata

Nakon dvodnevne degustacije 39 uzoraka muškata s područja Istre, Slovenije i Italije, oko 200 posjetitelja glasanjem je odlučilo o najboljima. Najviše glasova i titulu Muškatira od Momjana za 2015. godinu dobio je Gianfranco Kozlović za odležali muškat Sorbus, za koji je nedavno nagrađen i na sličnoj smotri u Kopru. Srebrnu medalju i titulu dobio je Libero Sinković iz Sv. Maura za muškat od suhih bobica iz 2008. godine, dok je treći nositelj titule Marko Geržinić iz Ohnića kod Vižinade. Priznanja im je podijelio gradonačelnik Buja Edi Andreašić, u društvu zamjenice istarskog župana Giuseppine Rajko.

Od 39 ponuđenih muškata, bilo je19 mladih muškata lanjske berbe i pet muškata ruža. Sve se to događalo u Kući muškata, a osim Vetrine muškata, iz koje su posjetitelji degustirali i ocjenjivali vino, mnogi su razgledali i sajam autohtonih proizvoda, dok su u Sali Vino momilianum bili izloženi i na degustaciju ponuđeni momjanski muškati s lokalne vinske ceste.

Iz nedjeljnog programa treba izdvojiti prvu balinjeradu te veoma dobro posjećenu biciklijadu u kojoj je sudjelovalo 150 rekreativaca. Na pozornici su pažnju posjetitelja privlačili harmonikaši, svirali su i članovi Limene glazbe iz Tara, a slatki muškat show izvodio je Igor Lukin iz slastičarnice Villom Soši, uz učenike Gospodarske škole. Pripremio je za posjetitelje razne slastice, premaze i kreme sljubljene s momjanskim muškatom.

Održan je i susret proizvođača muškata iz susjednih zemalja, a u okviru Udruge koja promovira manje poznate destinacije ustanovljena je i skupina za muškat, na čelu koje će biti Gianfranco Kozlović, predsjednik Udruge Vino momilianum. Momjan je proglašen prijestolnicom muškata, jer na manjem području stoljećima uspijeva zasebna sorta momjanski muškat, koji od ljetos nosi zaštićenu oznaku izvornosti.

Bilo je i drugih zanimljivih zabavnih i drugih sadržaja, poput koncerta popularnih pjesama s festivala u San Remu, održana je i prva balinjerada, a grupa Bukaleta brinula se za večernje uživanje. 

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Mjesni odbor Momjan, Udruga proizvođača momjanskog muškata „Vino momilianum“, Zajednica Talijana Momjan i Turistička zajednica grada Buja, uz pokroviteljstvo Grada Buja, TZ-a Buja i TZ-a (L. JELAVIĆ)                                                                    

 


Podijeli: Facebook Twiter