Kozlevac otpao, ušla Ada Damjanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izbornoj listi Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici u SDP-ovoj kvoti utvrdenoj u cetvrtak na Glavnom odboru stranke svoje je mjesto našlo cak troje istarskih esdepeovaca.

Najviše je plasirana - na sedmom mjestu - dosadašnja saborska zastupnica Tanja Vrbat, slijedi pulski vijecnik i clan predsjedništva SDP-a Pule Peda Grbin na devetom te Ada Damjanac na 12. mjestu.

Prema recentnim istraživanjima javnog mnijenja, Kukuriku bi u Osmoj trebao dobiti izmedu 10 i 12 mandata, pa je prolazak prvo dvoje u Sabor izgledan, a moguce je da u Sabor ude i Damjanac.

Kozlevac iznenadio

Iznenaduje, medutim, da na listi nema Dina Kozlevca, predsjednika SDP-a Istre.

- Nema nikakvih problema. Svatko radi svoju etapu, tako je Kozlevac komentirao svoj neizbor. Iza njega je jedan odradeni saborski mandat, a kaže da ima niz funkcija, od one predsjednika Županijske skupštine, predsjednika SDP-a Istre i županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Tvrdi da su mu cetiri funkcije bile veliko opterecenje i da se sada može tome lakše posvetiti. Podsjetili smo ga da je i njegovo ime bilo medu onih 20-ak potencijalnih kandidata pristiglih s terena, koji su uz podršku Županijskog odbora stranke u Istri poslani središnjici stranke. "Ljudi su me predložili i ne možete ih odbiti da se ne uvrijede", odgovorio je Kozlevac.

Zadovoljan je što su na listi tri clana stranke iz Istre i smatra vrlo vjerojatnim da ce nakon ovih izbora SDP Istre, baš kao i IDS, imati tri saborska zastupnika. Da su s tri mjesta ispunjena ocekivanja istarskih esdepeovaca, tvrdi i glavni tajnik stranke Vedran Grubišic, koji nije bio medu potencijalnim kandidatima.

- To ja ne znam, bio je Grubišicev komentar na pitanje kako to da Dino Kozlevac nije prošao.

Tanja Vrbat, najviše plasirana iz Istre na izbornoj listi Kukuriku koalicije, kaže da je zadovoljna. To što je Istra dobila tri kandidata na listi ispunilo je njena ocekivanja i ona smatra da je tako vrednovan dobar rezultat koji istarski SDP postiže na parlamentarnim izborima.

Vrbat je vec odradila jedan saborski mandat, i to kao najmlada zastupnica, a smiješi joj se i drugi. Drago joj je što se opet našla na listi, posebno zato što joj je predsjednik stranke Zoran Milanovic iskazao povjerenje. Naime, predsjednik SDP-a utvrduje liste i predlaže ih Glavnom odboru.

- Ne mogu reci da to nisam ocekivao, rekao nam je Peda Grbin koji, inace, važi za covjeka od Milanoviceva povjerenja. Podržala ga je Gradska organizacija SDP-a Pule nakon njegova pristanka da ga kandidiraju i vjeruje da je na listu izabran na temelju dosadašnjeg rada kao najbolji medu onima koje su predložili pulski esdepeovci.

- O saborskom mandatu razmišljat cu nakon izbora, tako je ovaj odvjetnik reagirao na pitanje o tome planira li, ako bude izabran, biti na placi u Saboru.

Nagradena zbog Rivijere?

Fažanska nacelnica Ada Damjanac poznata je po tome što je odbila staviti potpis na ugovor o realizaciji projekta Brijuni rivijera. Pretpostavlja se da je to vrednovao Zoran Milanovic te da je i to doprinijelo njenim uvrštenjem na listu jer je, podsjetimo, šef SDP-a bio ozbiljno uvrijeden time što njegov koalicijski partner, predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic, neposredno pred izbore potpisuje ugovor o tako važnom projektu s glavnom konkurenticom Kukuriku koalicije, HDZ-ovom šeficom Jadrankom Kosor.

- Za mene je ovo bilo ugodno iznenadenje i velika mi je cast što je prepoznat moj kvalitetan rad i što mi je dano povjerenje, veli Damjanac i podsjeca da je to prvi put da Fažana ima svog predstavnika na tako visokom mjestu.

Željela bi da rezultat bude bolji nego inace tako da SDP Istre dobije jednog saborskog zastupnika više nego do sada, što znaci da bi i ona prošla. U tom bi slucaju nastavila svoj rad u Opcini Fažana jer, kaže, želi nešto napraviti za svoju opcinu i za svoje ljude. Paralelno bi bila i saborska zastupnica da bi pomogla u razvoju ne samo Fažane nego svih opcina i gradova.

Vedran Grubišic, pak, veli da to što se Damjanac našla na izbornoj listi Kukuriku koalicije nije iznenadenje. Inace, i Grubišic je clan Glavnog odbora pa je i on digao ruku za SDP-ove liste, buduci da je odluka donesena jednoglasno.


Podijeli: Facebook Twiter