Koze na ulazu u Fažanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedaleko od ulaza u Fažanu, na ogromnom državnom zemljištu preko puta kampa Bi Village, donedavno se nalazilo mnoštvo drvenih baraka i kokošinjaca koji se nikako nisu uklapali u imidž turistickog mjesta koji Fažana ustrajno gradi.

U velikim poplavama 2010. kada se ovo podrucje doslovno pretvorilo u mocvaru na duže vrijeme, vodom su plivale lešine mnogih uginulih domacih životinja. Opcinske su vlasti tada definitivno odlucile ukloniti to ruglo, pa je komunalni redar naložio vlasnicima da premjeste životinje na neku drugu lokaciju, daleko od naselja, te da maknu barake i sve što se nalazi na zemljištu uz Fažansku cestu.

- Sve su spomenute životinje i štalice maknute, vecinom na racun Opcine, rekao je zamjenik nacelnice Radomir Korac, no ostala je jedna parcela s barakom i šupom na kojoj se svakodnevno može vidjeti stado koza. Mislim da je ovo vec treca godina da pokušavamo taj problem riješiti s vlasnicima, no nažalost nismo nikako uspijevali na miran nacin s njima postici neki konstruktivan dogovor.

Nedavno su dobili zadnju opomenu, nekoliko kazni im je vec uruceno, a sad je pokrenut i postupak na Prekršajnom sudu protiv njih zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu, kazao je Korac.

- Imamo još jedan slucaj s kozama koje šecu naseljenim mjestima u blizini Peroja, prema moru, veli Korac. Svaki put kad smo ih opomenuli da koze ne smiju biti tu, oni su se pravdali da nemaju kuda s njima, plakali, padali u nesvijest, molili da ih pustimo na tom zemljištu, ali to je nemoguce. Ne želimo da te štalice i barake budu prvo što turisti vide kad nam dodu.

Znam da je danas nestašica i da se ljudi moraju snalaziti da prežive na razne nacine, ali ne ovako da krše propise i smetaju drugim ljudima. Komunalni red se mora poštivati i ako misle držati koze, to mora biti na podrucju udaljenom od naselja, baš kao i ispaša, objasnio je Korac. (P.SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter