Koža prirodno sjaji uz voce i povrce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se mucite sa sivim tenom, a pokušali ste sve od prestanka pušenja do novih i skupih krema, vašim mukama može doci kraj ako malo više pažnje posvetite unosu voca i povrca.

Konzumacija voca i povrca bogatog karotenoidima može ostaviti traga na vašoj koži, dajuci joj zlatni sjaj, a ujedno ce poboljšati vaš imunitet i zaštititi reproduktivni sustav. Karotenoidi su antioksidanti koji upijaju štetne tvari s kojima se naša koža svakodnevno susrece zbog suncevih zraka, onecišcenja iz zraka, pušenja...



Stephen je proveo istraživanje na svojim studentima, koji su dva mjeseca jeli pet dodatnih porcija voca i povrca. Zatim su pregledali pregršt fotografija na kojima je promijenjena boja pigmentacije njihove kože. Svoje su fotografije ocijenili privlacnijima nakon dulje konzumacije vece kolicine voca i povrca.

Ako se pitate koje to namirnice trebate jesti, napunite svoje smocnice vocem i povrcem crvene, žute i narancaste boje. Mrkva i rajcica vaši su glavni saveznici za suncem okupanu kožu zdravoga sjaja. Najbolje od svega, na ovaj nacin niste izloženi riziku od razvijanja malignog raka kože melanoma.

Najpoznatija dobrobit rajcice je što sadrži likopen, najjaci antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka.



On može sprijeciti malignu transformaciju, stanicni proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Najbolji prirodni izvori likopena su gusta juha od rajcice, kuhani umak od rajcice, kecap te pasterizirani sok od rajcice.

Mrkve u prosjeku sadrže oko tri miligrama betakarotena, a svakodnevna konzumacija ovog povrca bogatoga vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto, a daleko je najpoznatija kao idealna namirnica za zdrave oci.


Podijeli: Facebook Twiter