Koža, metal i Zabranjeno pušenje pod mjesecom žutim


Benzin, metal na karoseriji i metal koji dolazi iz zvučnika, pa motori... Jako puno njih, više tisuća koji su prodefilirali gradom, sve je to u subotu navečer bilo na Monumentima na koje se slila nabujala rijeka ljudi da bi uživala u zadnjoj večeri 21. Croatia Bike Weeka koji je trajao od ponedjeljka u organizaciji moto kluba Twin Horn MC Croatia te službeno završio jučer.

Glavne glazbene zvijezde najavio je Todor nanizavši usput nekoliko viceva masnijih od slavonske svinjetine. "Zabranjeno pušenje, ali ne za cure", kazao je promukli voditelj, no prisjetio se i pokojnog Alfreda koji je sudjelovao na prethodnim manifestacijama.

Nakon beskrvnog ili ako hoćete pretjerano melankoličnog Bareta prošle godine, ovoga smo puta očekivali puno življi nastup sarajevskih majstora i to smo dobili, iako su nas ostavili zabezeknutima krenuvši s jazzom koji je poslužilo kao uvod u "Nedelju kad je otišo Hase". Vrlo brzo sve je sjelo na svoje mjesto, pa su Sejo Sexon i društvo priuštili publici dva sata odličnog rocka, sve začinjeno humorom i jetkom ironijom, između pjesama i u samim skladbama, te povremenom gorčinom koja se miješa s inatom u završnoj "Fildžan viška". Očekivali smo da će se publika raspametiti na "Karabaju", s obzirom da pjesma priča o tom liku koji "ne može na nebo otić' bez motora". Publika, bila bajkerska ili ona druga, ako je suditi po reakcijama, najviše preferira kvartet "Zenica blues", "Guzonjin sin", "Yugo 45" i "Fikreta". Imaju Sarajlije puno toga za ponuditi i to prezentiraju jako dobro, snažno, no kao nevjerojatno efektnu izvedbu u ovoj koncertnoj i puno "jaču" nego u studijskoj verziji zapisat ćemo "Lijepu Almu".

Okupili su se bajkeri ispod punog "mjeseca žutog", uz ono more koje je tako nedostižno bilo Pišonji i Žugi i uživali kao i svake godine. Ako već stavljamo na papir usporedbe s prošlom godinom, onda dodajmo da nam se čini da je ove godine, barem ove zadnje večeri, bilo puno više ljudi, njih više od deset tisuća. Nisu sve bili vozači motocikala, neki su došli samo da promatraju, slušaju i zabave se. Uz žestoki rock i metal za koji su se pobrinule grupe Steelhammer i Keops, nije moglo proći bez striptiza, a svoje je draži pokazala Playboyeva zečica Ms Lynna. Muška posla, rekli bi neki, ali ima ovdje i jako puno žena.

Sejo Sexon je u šali ovaj cijeli događaj nazvao "gastro-erotskom manifestacijom", pa može se i tako staviti, zašto ne. Striptiz smo spomenuli, njoki i šugo su bili tu, a to nije nevažno, bilo je za piti, jesti... Duž uske asfaltirane cestice osjećao se miris kože koji je dolazi sa štandova gdje su se prodavale motociklističke jakne i prsluci. Bilo je i suvenira, mjesta za tetoviranje, a ne znamo koliko je bio u upotrebi stol za masažu. Bilo je i majica, a na jednoj je pisalo "Rodi se kao bajker, živi kao bajker, umri kao bajker". Izvan glavnog, ograđenog prostora, duž samu obalu niknuli su šatori. Neki se tu druže, piju, neki roštiljaju, a motociklima koji su okupirali Monumente registracije daju do znanja da su se ovdje okupili ljubitelji oktanskih dvokotača iz cijele Europe. Najviše, naravno, iz Hrvatske. Neki su se dičili svojim motorima, neki svojim opravama, neki tetovažama, a neki su vjerojatno bili mislima na nekom idućem susretu. (Mladen RADIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter