Kovicu zlatna medalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski inovatori Slobodan Buršic iz Ližnjana i Ivor Kovic iz Pazina na medunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda Iena 2010. održanog proteklog vikenda u Nuernbergu ostvarili su zapažene rezultate i kuci se vratili s vrijednim nagradama i medaljama.

Ocjenjivacki sud IFIA-e (Svjetske organizacije nacionalnih saveza) dodijelio je Buršicevu izumu "Crijep za zagrijavanje vode suncevom energijom" posebnu nagradu za izvrstan izum, dok je Kovicev izum "Uredaj za izvodenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije" nagraden zlatnom medaljom.

Inovacije je ocjenjivalo više od 70 vrhunskih strucnjaka iz 15 država, medu kojima i Zoran Barišic iz HGK-a kao predstavnik Hrvatske. Predstavljeno je ukupno 18 inovacija iz Hrvatske, a istarski su se inovatori predstavili s dvije nagradene.

Buršicev izum izazvao je najvece zanimanje na hrvatskom izložbenom prostoru, a rezultat toga je velik broj uspostavljenih poslovnih kontakata.

Sajam se održavao na osam tisuca cetvornih metara, a sudjelovalo je 37 zemalja koje su predstavile oko 800 inovacija. Posjetilo ga je oko 50 tisuca ljudi, od kojih polovica poslovnjaka zainteresiranih za daljnji plasman inovacija bilo kao proizvod, bilo kao tehnologiju, odnosno otkup licence.


Podijeli: Facebook Twiter