Kovarski kruh s osam kora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film o povijesti rudarenja na Labinštini, u cijem su fokusu osobne price rudara, poceo se ovih dana snimati u Labinu pod redateljskom palicom Mladena Medica iz Pule.

Takva životna svjedocanstva kovara dosad nisu zabilježena na celuloidnoj vrpci, potvrdio nam je Josip Štemberga, dugogodišnji tehnicki upravitelj u Istarskim ugljenokopima Raša koji je filmsku ekipu, osim po labinskim lokacijama, proveo i po onima u Raši, Krapnu, Potpicnu, Tupljaku.

Iako lista «glumaca» još nije zakljucena, pred kamerom ce se zasigurno naci i nekadašnji jamni mjerac Leopold Poldo Družeta, miner Franjo Pušec, socijalna radnica Desanka Persi i Mehmed Džekic, koji je, prenosi nam Štemberga, izmedu ostalog, bio kopac, predradnik te šef zaštite na radu.

- Rudarski se posao uzima zdravo za gotovo, a ustvari je rijec o kruhu ne sa sedam, vec s osam kora. Rudari su, po meni, kao suborci s ratišta: vole se družiti i pricati o tome, no više zatvoreno, malo prema vani. Neki, s obzirom na mnoge nesrece u jamama, imaju i traume, oblik PTSP-a. Dosta nam je ljudi izašlo u susret, mnogi od njih i danas bi se, koliko vidim, rado spustili u rudnik, kaže Medic.

U dokumentarcu ce biti puno njihovih rijeci, a manje brojki i tehnickih podataka, objašnjava. Zahvaljujuci rudarenju, kaže, susretale su se razlicite kulture, slavenske i talijanska prije drugog svjetskog rata, pa ce i ta tolerancija, suživot, miješani brakovi, dobiti svojih «pet minuta».

Premijera filma održat ce se dogodine, 2. ožujka, na 90. obljetnicu Dana Labinske republike.

Medicu su, kako istice, pravi putokaz bili razgovori s clanovima udruge Kova je naša, koju cine bivši djelatnici IUR-a, odnosno njihovi potomci, ciji je cilj ocuvanje duhovne i materijalne baštine rudarenja na Labinštini.

Koproducenti filma su Medicev obrt Virus Art Core i Grad Labin, dok se s Opcinom Raša još pregovara o financijskoj podršci.


Podijeli: Facebook Twiter