Kovačić sav novac davala direktorici PBZ-a u Poreču?

Tanja Kovačić (M. SARDELIN)
Tanja Kovačić (M. SARDELIN)

Tanja Kovačić iz Višnjana optužena za prijevare većeg broja Istrana jučer je na pazinskom sudu iznoseći i nadopunjujući svoju obranu iz 2008., kazala da se boji zbog onog što će pred sudom reći  jer je prošlog tjedna u zatvoru dobila određene prijetnje.

Prije nego što je Kovačić dobila priliku da započne (ali ne i dovrši op.n.) obranu sud je saslušao svjedokinju Eliju Černeka kojoj je sada pokojni, a oštećeni Franko Daus spominjao da je Tanji posuđivao novac, ali nije znala o kolikom se iznosu radilo. Černeka je kazala da je i sama posudila novac Tanji, ali da joj ga je ona vratila pa čak i pridodala nešto na posuđeni iznos. Svjedokinja nije bila sigurna da li se radilo o dvije, pet tisuća eura ili nekom drugom iznosu.

Ucjene objavom fotografija

Sud je jučer odbio prijedlog obrane o saslušanju još pet svjedoka kao i prijedlog o provođenju dodatnih vještačenja te se prešlo na čitanje iskaza koji je Kovačić dala u travnju 2008. godine, dva mjeseca nakon što je uhićena u banci u Poreču. Tada je priznala krivotvorenje isprava, ali i dodala da je novac za ulaganja predavala Zdravki Cukon, tadašnjoj direktorici PBZ-a u Poreču, gdje je Kovačić radila kao tajnica. U iskazu Kovačić tereti Slavka Borojevića da ju je namamio i nešto joj stavio u piće zbog čega je izgubila svijest, a probudila se gola u njegovom stanu gdje joj je zaprijetio da će, ukoliko mu ne preda određeni novčani iznos, fotografije objaviti na internetu. Oko Kovačić i Borojević se digla prašina kada je s njegovog računa podignut iznos od 700 tisuća kuna, koji je Kovačić također oplođivala. Kazala je sudu da je tih 700 tisuća kuna, koji je podignut s računa Slavka Borojevića, predala Zdravki Cukon.

Strahuje za svoj život

Optužena je jučer na sud u Pazinu dovedena iz pulskog zatvora, a odvjetništvo ju tereti za kaznena djela krivotvorenja isprava i više prijevara počinjenih od 2005. do veljače 2008. godine dok je radila u porečkim poslovnicama Privredne banke Zagreb i Hrvatske poštanske banke. Kovačić negira krivnju za kaznena djela, a premda, kako je kazala jučer, strahuje za svoj život u obrani će detaljno iznijeti što se sve događalo. Jučer je tek ukratko iznijela da iznosi navedeni u optužnici i u iskazima svjedoka nisu realni, a ponovila je sudu da konstantno dobiva prijetnje te da je zadnju dobila prošlog tjedana putem razglednice s tekstom koji je prema njezinom mišljenju, čista prijetnja. Svoju će obranu optužena Višnjanka nastaviti danas. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter