Kovačev neće novi mandat na čelu HBOR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev izjavio je danas da se neće natjecati za sljedeći mandat na čelu te banke.

Kovačevu, koji je na čelu HBOR-a od lipnja 1993. godine, mandat istječe 31. svibnja ove godine. 

"Vidite da su rezultati HBOR-a izvrsni i osobno smatram da su napadi i prozivke HBOR-a u zadnje vrijeme bili nepotrebni i služili su nečem drugom, a ne radu HBOR-a. Ovaj posao se može raditi samo uz potpuno povjerenje i podršku svih čimbenika. Kako ja vidim da te jednodušne podrške i potpore nemam, ne želim biti prepreka budućem dobrom radu HBOR-a i neću se natjecati za slijedeći mandat", izjavio je Kovačev na konferenciji za novinare upitan za komentar spekulacije u medijima o budućem predsjedniku Uprave banke.

Kazao je da za sada nije donio odluku gdje će nastaviti karijeru, ali da ima brojne ponude i iz Hrvatske i iz inozemstva.

Na konferenciji za novinare u povodu objave poslovnih rezultata HBOR-a u 2013. Kovačev je još jednom komentirao i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon prekršio zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog kredita koji je njegova tvrtka Facta Vera dobila od HBOR-a.

Kredit tvrtki Facta Vera je odobren kao stotine drugih kredita, sukladno procedurama i pravilima HBOR-a, a ta je tvrtka 2012. godine u HBOR-ovom programu "Turizam" platila najveću kamatu i iskoristila izuzetno nisku potporu, tzv. potporu male vrijednosti upravo jer se radilo o refinanciranju. Mi smo u programu "Turizam" u 2012. i 2013. odobrili 27 sličnih kredita, od kojih je devet odobrio i Nadzorni odbor, u kojem je i šest ministara", kazao je Kovačev.

Članovi NO-a, prema riječima izvršne direktorice HBOR-ovog Sektora kreditiranja Ivanke Maričković Putrić, bili su obaviješteni i o kreditu tvrtki Facta Vera na razini informacije o svim izravno odobrenim kreditima između dviju sjednica NO-a, a ne sa svim detaljima posla, jer se radi o kreditu čiji je iznos manji od granice sredstava o kojima odluku donosi NO.

Na novinarski upit da li bi Facta Vera, nakon odluke Povjerenstva, trebala HBOR-u vratiti kredit, Kovačev je odgovorio: "Po nama, ne".

HBOR je odobrio taj kredit sukladno propisima. Ako Facta Vera bude uredno vraćala svoje obveze i kredit, nema potrebe za vraćanje tog kredita. No, treba zati da HBOR nije taj koji treba procjenjivati za podnositelje zahtjeva je li u sukobu interesa ili nije. Dužnosnici koji se moraju ponašati u skladu sa zakonom o sukobu interesa moraju se sami o tome brinuti, istaknuo je Kovačev. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter