Kovač: Ovakva Hrvatska može u drugi krug

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski izbornik Niko Kovač siguran je da njegova momčad, ako ponovi igru iz susreta s Brazilom, može do osmine finala Svjetskog prvenstva, objavljeno je na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza u petak.

U prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Brazilu reprezentacija domaćina preokrenula je hrvatsko vodstvo i stigla do pobjede 3:1 te tako upisala prva tri boda u Skupini A. No, izbornik Niko Kovač imao je samo pohvale za svoje igrače.

- Prvo bih čestitao Brazilu na pobjedi, a mislim da je moja momčad odigrala odlično i suprotstavila se velikom protivniku. Ja sam ponosan na ovakvu Hrvatsku i uvjeren sam da ovakva Hrvatska može u drugi krug. Brazil je bio odličan, ali Hrvatska je danas zaslužila barem bod. Idemo dalje, nas nitko neće oboriti, pokazali smo pravo lice, rekao je.

- Odigrali smo taktički zrelo i pametno, bez srljanja. Tražili smo šanse u protunapadu, bili smo opasni. Željeli smo brzu transformaciju i promjenu strana. U nekoliko navrata nam je to išlo, ali moglo je i bolje. Nije jednostavno igrati protiv Brazila, nastavio je Kovač.

Iako je Brazil u više navrata pritisnuo Hrvatsku, izbornik vjeruje da dobro izabrao udarnu postavu.

- Hrvatska se nije došla na Svjetsko prvenstvo braniti. Ovom sam postavom želio dokazati svojim igračima da tražimo i napad, da možemo igrati i bez klasičnog zadnjeg veznog. Smatrao sam da kombinacija Modrić - Rakitić može donijeti prevagu, to smo kvalitetno odradili posebno nakon što je Brazil poveo, smatra.

Brazil je do svog drugog pogotka stigao iz kaznenog udarca o kojemu će se po svemu sudeći još dugo raspravljati.

- Ako ga je netko na stadionu vidio, neka digne ruku, poručio je Niko Kovač. "Ja nisam i ako budemo tako nastavili, bit će 100 kaznenih udaraca na Svjetskom prvenstvu. Smatram da to nije bio i nikada neće biti kazneni udarac i da je to smiješno. Brazil i Hrvatska pokazali su izvrstan dvoboj na otvaranju, ali nažalost, sudac nije bio na toj razini. Nastavi li se ovako, bit će cirkus. Nadam se da će suđenje biti bolje, ako netko nije dorastao toj razini, neka sudi netko drugi", dodao je.

- Ne tražim krivnju ili alibi kod suca, ali krivim sebe što na jučerašnjoj konferenciji za medije nisam naglasio da ću gledati suca. Smatrao sam da nije potrebno, ali trebao sam reći. Na radionicama se govorilo da će suci poduzeti sve da bi vidjeli padanje igrača bez prekršaja, ali nisu, komentirao je hrvatski izbornik nakon pada Freda u kaznenom prostoru i žutog kartona za Lovrena.

Među hrvatskim nogometašima ostaje žal, priznao je Kovač, s obzirom na golemi uloženi trud u pripremi utakmice.

- Igramo nogomet, pravila vrijede i za jednu i drugu momčad. Slogan FIFA-e je Respect i tražim poštovanje za obje momčadi. Moji momci su se dvije godine borili da dođu na svjetsku smotru, odradili pripreme, namučili se i onda nam netko tako nešto dosudi. To je žalosno, zamislite kako izgledaju moji dečki sada u svlačionici, kazao je.

- Mislim da Brazil ne treba pomoć sudaca, oni imaju toliko kvalitete. Mi smo profesionalci, ne mogu optuživati Freda, svi to pokušavaju, i to je dio sporta. Tražim da se suci drže pravila, krivim suca koji nije dobro vidio, zaključio je hrvatski izbornik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter