Kovač: Nismo se došli braniti, ali nećemo srljati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u 20 sati u Reykjaviku protiv Islanda igra prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu, uoči koje je izbornik "kockastih" Niko Kovač na pitanja hrvatskih novinara odgovarao pred šahovskom pločom konferencijske sale stadiona Kopavogsvöllur, gdje su njegovi izabranici odradili zadnji trening pred večerašnju utakmicu s obzirom na to da je travnjak nacionalnog stadiona Laugardalsvöllur bio još uvijek prekriven posebnim pokrivačem koji ga štiti od vanjskih utjecaja surove arktičke klime.

Otkud šahovske ploče na nogometnom stadionu? Na Islandu je prvi dio prvoligaškog natjecanja okončan još u rujnu, igrači tamošnjega kluba Breidabilka su na odmoru, a u Reykjaviku i okolici vladaju takvi vremenski uvjeti da je puno ugodnije u toplome igrati šah, nego na zaleđenim nogometnim travnjacima prkositi snijegu i vjetru. Uostalom, šah je na Islandu itekako popularan.

- Znam ja kakvi ste vi, sad ćete me posjesti pred šahovsku ploču i navući na tanak islandski led, postavljati pitanja u smislu koje ću sutra povući poteze, koji će igrači umjesto ovih figura biti na terenu. E, nećete me navući, i ja sam namazan... Znam ja te vaše fore, kao postanem izbornik pa me hoćete fotografirati pored pruge i onda staviti naslov "U kojem smjeru ide Kovačeva reprezentacija", ha, ha..., rekao je uoči ugodnog razgovora s hrvatskim novinarima pred večerašnju utakmicu izbornik "kockastih", koji je većinu glavnih poteza, kad je u pitanju priprema iste, već povukao.

Zadnji će povući tek kad se uvjeri u stanje mišića lista Ivice Olića koji je na zadnjem treningu izgledao kao da je ozljeda prošlost.

- Ola je odradio prvi pravi trening s momčadi, čini mi se jako dobro. Još ću popričati s njim, pitati ga da li se osjeća sto posto spreman. Ako odgovor bude potvrdan, onda za prvu utakmicu imamo igrača više. Neću vam otkriti tajnu kad kažem da će Olić igrati ako se bude osjećao sto posto spreman, znakovito je poručio Kovač

Uzimajući u obzir šahovsku terminologiju, činjenicu da su pred Kovačem bile okrenute bijele figure i uvriježeno razmišljanje većine da je Hrvatska apsolutni favorit u utakmicama s Islandom, prvi su na potezu "kockasti". Onda, "talijanka", "španjolka", "sicilijanka"... Ne valjda "skandinavska obrana"?

- Pred nama su dvije utakmice, znam da bismo svi mi željeli da Hrvatska pobijedi i da riješimo sve već poslije devedeset minuta. Međutim, nećemo srljati, bit ćemo pametni baš kao što će vjerojatno oprezniji biti i Islanđani, što ne znači da ćemo se braniti. I oni i mi znamo da imamo 180 minuta vremena, mi ćemo tražiti gol, ali i više od gola. Došli smo u Reykjavik po pozitivan rezultat. Pričao sam s dečkima, žele zaboraviti sve ono negativno što je bilo prije i prebaciti sve ono što smo radili na teren. Vidjeli ste na treningu da ih je povukla lopta, da imaju želju. Uvjeren sam da će tako biti i na utakmici - kaže Kovač (M. CVIJANOVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter