Kovač: Nisam ni Šukerov, ni Mamićev nego svoj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijepo je biti izbornik hrvatske nogometne reprezentacije kada s raznih krajeva Europe stižu odlične vijesti: Mario Mandžukić bio je dvostruki strijelac i najbolji pojedinac utakmice u kojoj je Bayern svladao Herthu (3:2), Ivica Olić i Ivan Perišić bili su strijelci i asistenti u uvjerljivoj pobjedi Wolfsburga nad Werderom (3:0), Luka Modrić bio je jedan od najboljih pojedinaca u momčadi Reala tijekom El Clasica protiv Barcelone, a Ivan Rakitić po tko zna koji put ključni čovjek (i strijelac) u pobjedi Seville nad Osasunom (2:1).

- Na koji način u kratkom razdoblju probuditi momčad koja na terenu izgleda izgubljeno, a u svlačionici podijeljeno?

- Najprije bih rekao da je moj dojam pozitivan kad je u pitanju svlačionica, ono što sam čuo od igrača s kojima sam razgovarao ukazuje da je među njima sve OK. Što se terena tiče, ostajem pri onome što sam zaključio neposredno poslije zadnje utakmice sa Škotskom. Naši su igrači nešto dali na toj utakmici, ali pojedinačno. Nije bilo zajedništva. Momčadski nismo pružili onoliko koliko smo trebali. Na tome ćemo raditi, jer, na subotnjim utakmicama se vidjelo da naši momci igraju vrlo dobar nogomet u svojim klubovima. Imamo pojedince, ali moramo dobiti kolektiv, jer će na kraju kolektiv donijeti dobar rezultat.

- Stječe se dojam da Hrvatskoj nedostaje Niko Kovač iz igračkih dana, lider na terenu i u svlačionici. Možete li ga pronaći u aktualnom kadru?

- U momčadi imamo dovoljno iskusnih i kvalitetnih igrača i mislim da je nepotrebno gurati jednoga u prvi plan. Volio bih da po tom pitanju nekoliko igrača preuzme odgovornost. Što ih je više, to je bolje. Međutim, mora se znati i poštivati hijerarhija u momčadi, mora se znati tko što može reći. Netko ima malo više iskustva, netko manje. Mislim da je to normalno.

- Hoće li momčad uoči dodatnih kvalifikacija doživjeti promjene u igračkom kadru?

- Na žalost, nema Hrvatska igrača koliko Njemačka pa da ja mogu birati između sto igrača. Hrvatska ih nema toliko. Neće biti velikih promjena u igračkom kadru. Meni je, uostalom, najbitnije da su dečki zdravi, da im je glava opet oslobođena, da zaborave sve ono negativno što se događalo u proteklom razdoblju. Jer, neće biti lako protiv Islanda.

Bit će i onih koji će pitati čiji je Niko Kovač čovjek. Šukerov, Mamićev ili...

- Na žalost, takva pitanja možete čuti samo kod nas. Kod nas je to normalno, ali bilo gdje drugdje je apsolutno deplasirano. Dakle, Niko Kovač je svoj. Bio sam samostalan i ostat ću samostalan. (M. CVIJANOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter