Kovač: Jedina želja ostati u 4. jakosnoj skupini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Volio bih izbjeći poziciju one europske reprezentacije koje neće biti u četvrtoj jakosnoj skupini. Ta će reprezentacija dobiti jednu od četiri najjače južnoameričke selekcije i još jednu snažnu europsku, što je težak put koji bi bilo zgodno izbjeći, kazao je uoči sutrašnjega ždrijeba skupina za SP 2014. u Costa do Sauipeu izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač.

Ždrijeb u Brazilu započet će upravo procedurom kojom će se jedna od devet europskih reprezentacija iz četvrte jakosne skupine premjestiti u drugu jakosnu skupinu gdje se nalaze Čile, Ekvador i još pet afričkih reprezentacija.

- Mi ne možemo utjecati na ždrijeb, pa nemam ni neke favorite. Prihvatit ćemo ono što nam kuglice donesu i za te protivnike ćemo se maksimalno pripremiti, kazao je Kovač, koji prvi dan u brazilskom odmaralištu Costa do Sauípeu provodi radno, sastancima operativne prirode, prvenstveno vezane za odabir kampova reprezentacija, pa se o samom ždrijebu puno ne razgovara i ne razmišlja.

- Mislim da nema smisla puno analizirati gdje igra koja skupina prije nego što se održi ždrijeb i točno vidimo gdje igramo. Ždrijeb će, naravno, imati i određen utjecaj na odabir kampa reprezentacije. Morali smo prijaviti FIFA-i tri destinacije, a kada poslije ždrijeba bude poznato tko, s kim i gdje igra, svi će na temelju toga donijeti definitivnu odluku gdje će im biti kamp. Mi smo proučili nekoliko opcija, a nakon ždrijeba i detaljne inspekcije tih destinacija donijet ćemo odluku o najboljem rješenju, kazao je Kovač o kampu reprezentacije.

Brazil je očito ostavio dobar dojam na hrvatskoga izbornika, koji je oduševljen gostoprimstvom. "Vidi se da je početak ljeta, vrijeme je odlično, toplo, a Brazil je lijepa država koja ima svoj šarm. Vidi se da se domaćini trude po pitanju organizacije, ima tu još nekih nedostataka, ali vjerujem da će do početka Svjetskog prvenstva sve biti uštimano i da će biti na nivou kakav ovakav turnir zahtijeva", dodao je Kovač, koji se družio s kolegama iz drugih selekcija i prije samog dolaska u Costa do Sauípe.

- Bili smo u istom avionu s delegacijom BiH i Njemačke. Ovdje su jasno već svi izbornici, razgovarao sam s Vahidom Halilhodžićem, kao i s Joachimom Löwom koji je bio u našem avionu. Večeras imamo zajedničku večeru, što će biti odlična prigoda za komunikaciju sa svim kolegama, kazao je Kovač.

Nakon ždrijeba će hrvatska delegacija, u čijem sastavu su uz izbornika Kovača i predsjednik Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović, direktor reprezentacija Zorislav Srebrić, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk i glasnogovornik Tomislav Pacak, obići lokacije za potencijalni kamp hrvatske reprezentacije te se potom odlučiti za najbolju opciju.

Ždrijeb skupina za SP započinje u petak u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Povećan nagradni fond, Hrvatskoj najmanje 8 milijuna

Međunarodna nogometna federacija povećala je nagradni fond Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu s 420 na 576 milijuna dolara.

Svaka reprezentacija će zaraditi najmanje osam milijuna dolara, dok će novi svjetski prvak zaraditi 35 milijuna dolara, što je pet milijuna više od nagrade za naslov svjetskog prvaka 2010. u Južnoj Africi. Ulazak u finale vrijedan je 25 milijuna dolara.

- Nagradni fond je povećan za 33 posto, a osigurali smo i 70 milijuna dolara namijenjenih klubovima iz kojih dolaze nogometaši koji će nastupiti na World Cupu, kazao je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter