Kovač je bio izniman čovjek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada, sinoć su u kazalištu Antonio Gandusio u Rovinju okončani četvrti po redu Dani Mirka Kovača, jednog od najznačajnijih suvremenih pisaca s ovih prostora. Riječ je o čovjeku kojeg su podjednako svojatali svi oni s kojima je prijateljevao, baš kao i čitavi gradovi, a danas i države u kojima je živio i radio.

Rovinj je pak, htijenjem samog Mirka Kovača, p(o)stao njegovim gradom u kojem je proveo dvadeset godina - svojom voljom i izborom. Time je, dakle, grad svete Eufemije bio i ostao visoko na pijedestalu Kovačevih životnih, ali i radno inspirativnih odredišta. Mirko Kovač je izabrao Rovinj, a Rovinj se Mirku Kovaču odužio i još uvijek, na onaj najljepši način, čini to i danas - čitanjem njegovih rukopisa i sjećanjima prijatelja i suradnika. Od prije četiri godine, tu su i inspirativni i podjednako genijalni Dani Mirka Kovača koji su opet, zahvaljujući djelu, ali i duši dobrog čovjeka Kovača, Rovinj uvrstili u sam epicentar kulturnih zbivanja, ne države već regije. I ove je godine dvodnevna manifestacija u Rovinj dovela fantastične govornike, sudionike okruglih stolova i zanimljivih rasprava u kojima su se pored stručnih i razgovora na određenu temu (a s fokusom na rad i djelo velikog Kovača), jasno čula i današnja intelektualna misao ili, promišljaj trenutka u kojem i na koji način danas živimo.

Posljednji su sati manifestacije bili u znaku dodjele nagrada za 2016. godinu. Za najbolje debitantsko djelo Nagradu "Mirko Kovač" nagradu je dobila filmska redateljica Hana Jušić za film "Ne gledaj mi u pjat". Nagradu za esej "Smrt na Kosovu polju" dobio je pisac i nakladnik Ivan Čolović, dok je Damiru Ovčini Nagrada Mirko Kovač pripala u kategoriji najboljih romana - "Kad sam bio hodža".

Nagradu za najbolju filmsku priču dobila je sjajna glumica Mirjana Karanović za svoj redateljski prvijenac film "Dobra žena".

Obraćajući se organizatoru - članovima Udruge Mirko Kovač, ali i posjetiteljima kazališta, Mirjana Karanović je zahvaljujući se na dobivenoj nagradi, istaknula poantu i važnost Mirka Kovača.  

- Činjenica je da sam u svom profesionalnom radu dobivala brojne nagrade i priznanja. Međutim, ova nagrada, a ne govorim to iz razloga jer se danas tu pred vama nalazim, za mene je posebna. Posebna jer se povezuje uz jednu iznimnu osobu, osobu koja predstavlja oličenje intelektualnog i svakog drugog erosa, rekla je, između ostalog Mirjana Karanović, izjednačivši Mirka Kovača i njegovu ostavštinu s riječima i mislima koje se neminovno vežu uz pojam snage i životne energije. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter