Kovač: Čitanje knjiga je moj posao

Mirko Kovač
Mirko Kovač

Gost današnjeg kiklopskog Doručka s autorom bio je ovogodišnji dobitnik prestižne statue za životno djelo, poznati pisac Mirko Kovač, a doručku je prisustvovala iznimno brojna publika.

- Nekada sam u to doba išao na spavanje, rastajao se s društvom ispred kakve krčme na Skadarliji, a sada tu s vama doručkujem. Pa vidite kako se vremena mijenjaju, kazao je Kovač koji je istaknuo da nije u najboljoj formi, ali da nikada nije niti bio u formi za književne nastupe. Iz njegovog društva prijatelja književnika u najboljoj je formi za takve nastupe bio Danilo Kiš.

Kovač je govorio o svojim prijateljima piscima, prije svega o Filipu Davidu. Na Šiljkovo pitanje pišu li si još pisma Kovač je odgovorio da se sada redovno čuju preko Skypea.

- U ratnim godinama smo se stalno dopisivali, ili bih ja išao do Trsta pa bih ga nazvao iz telefonske govornice, jer tada su bile otežane sve te veze. Puno smo se bolje upoznali tijekom tih pisama nego tijekom svih godina druženja. Samo je jedno pismo bilo izgubljeno, a dopisivali smo se godinama tijekom devedesetih, kazao je Kovač. Rekao je i da je tijekom tog dopisivanja saznao da je Filip David neki Freudov rođak. Istaknuo je i da ta pisma imaju prije svega dokumentarističku vrijednost, a ne književno-literarnu.

O svom životu u Rovinju kazao je da je zadovoljan i da bi zasigurno došao živjeti u ove krajeve i da se nije dogodilo sve ono što se dogodilo.

- Dolazio sam već ranije dosta u ove krajeve, na filmski festival, a želio sam se tu i skrasiti, primiriti. Inače, nisam član nikakve stranke. Nikada nisam bio nacionalist, moj je otac bio sitni trgovac i čovjek bez ikakvih predrasuda, i ja sam takav. Dvadeset dvije godine nisam bio u Beogradu, no čujem se s prijateljima, naglasio je.

Veli da svoje knjige nikada ne čita, da bi za njega bila kazna čitati vlastite knjige, te da osim što voli klasike, čita i sve novo, sve što mu se preporuča.

- Čitanje knjiga smatram svojim poslom, nikada ne čitam u krevetu, brodu, vlaku, već za radnim stolom i smatram to vrstom svoje profesije, rekao je.

Saznajemo da najviše voli pisati u prvom licu, što gotovo redovito i čini, ali da bi htio napisati i jednu knjigu u trećem licu.

Veli da nikada nije diplomirao i da ne žali za time. Dok je studirao dramaturgiju, napisao je roman te nekoliko nagrađenih i izvođenih drama, a za diplomski je trebalo napisati dramu. Počeo je pisati i neku vrstu autobiografske proze. (V. BEGIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter