Kova je spašena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li dio dokumentacije Istarskih ugljenokopa Raša, tijekom rekonstrukcije dijela zgrade rudnika u Labinu, gdje se trenutno ureduje knjižnica, doista završio u kontejneru, kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca sugerirao Željko Ernecic? Njegove je navode - da se bacati vrijedne dokumente prestalo tek kad je reagirao kod predstavnika labinskog Narodnog muzeja - na zasjedanju odmah opovrgnula Anamarija Lukšic, procelnica Odjela za prostorno uredenje i gradnju.

- Nacrti labinske i jame u Tupljaku te ostala izuzetno vrijedna dokumentacija pohranjeni su u arhivu Istarskih ugljenokopa u drugom krilu zgrade. Ništa vrijednog nije baceno!, kategorican je Josip Štemberga, predstavnik udruge rudara "Kova je nasa".

- Od samog pocetka projekta preklani ukljucili smo predstavnike pazinskog Arhiva i labinskog Narodnog muzeja te clanove kasnije oformljene udruge "Kova je nasa". Definirano je što treba s dokumentacijom: propao je tek dio koji je ležao u vodi jer je ondje propadala konstrukcija, a kompletna tehnicka dokumentacija vezana za rudnik trajno je pohranjena, i to - kako nalaže zakon - u Ministarstvu gospodarstva. Sacuvano je sigurno 90 posto arhivske grade. navodi Lukšic.

Gradonacelnik Tulio Demetlika na sjednici vijeca najavio je da ce dokumentacija biti vracena po preuredenju dijela bivšeg rudarskog kupatila. Od kustosa labinskog muzeja Vedrana Kosa, pak, doznali smo da su u toj ustanovi prije nekoliko godina pohranjeni brojni nacrti jama, rudarskih strojeva i slicni materijali.


Podijeli: Facebook Twiter