Kotromanović u Pentagonu o strateškom savezništvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u srijedu u Pentagonu s američkim kolegom Leonom Panettom i s njime razgovarao o strateškom savezništvu SAD-a i Hrvatske na planu sigurnosti i obrane, razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti, ulozi Hrvatske i Sjedinjenih Država u ovom dijelu Europe i o misiji ISAF-a, priopćio je MORH.

Današnji sastanak još je jednom potvrdio čvrsto partnerstvo i savezništvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, utemeljenog na vjerodostojnom, pouzdanom i otvorenom odnosu dviju demokratskih zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti, navodi se u priopćenju.

"Bilateralna obrambena suradnja između dviju zemalja je iznimna i očituje se prvenstveno kroz suradnju u NATO-u, gdje se zajednički suočavamo s globalnim sigurnosnim izazovima, od promicanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi do pružanja sigurnosti u Afganistanu. Na sastanku je, uz ostalo, potvrđen interes obiju zemalja za održavanje i proširivanje takve suradnje", navodi MORH.

Hrvatsko izaslanstvo naglasilo je važnost kontinuiranog daljnjeg angažmana SAD-a u ovom dijelu Europe. Istaknuto je također kako RH snažno podupire euroatlantsku perspektivu zemalja regije i dalje ostaje predana pružanju podrške i pomoći na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Na sastanku se također razgovaralo o zajedničkoj predanosti uspješnoj implementaciji tranzicije u Afganistanu, kao i o mogućem daljnjem angažmanu nakon 2014. godine.

Ministar Kotromanović boravi u višednevnom službenom posjetu SAD-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter