Kotromanović najštedljiviji ministar

(Duje Klaric / CROPIX)
(Duje Klaric / CROPIX)

U prvom tromjesečju ove godine 13 je od 20 ministarstva potrošilo manje novca nego u istom razdoblju prošle godine, dok ih je sedam pokrilo svoje rashode s manje sredstava nego lani, pokazuju to statistički podaci o rashodima što ih je Ministarstvo financija objavilo na svojim stranicama. Ipak, ukupno su svi korisnici proračuna u prva tri mjeseca potrošili 1,26 milijardi kuna više nego u istom kvartalu prošle godine i upravo je na stavkama Ministarstva financija stvorena najveća razlika jer je preko njihovih računa potrošeno 1,57 milijardi kuna više nego lani. No, to ne znači da je samo Ministarstvo potrošilo više novca, oni su naprosto platili zaostale račune iz prošle godine, te je ove godine plaćen trošak članstva u Europskoj uniji veći od 800 milijuna kuna, kojeg lani u ovom razdoblju nije bilo.

Više su, i to zbog isplate poticaja gospodarstvu, potrošili Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i to zbog rasta izdataka za mirovine, ali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je potrošilo 96 milijuna kuna više nego lani. To je Ministarstvo i prošle godine bilo jedno od onih koje je probilo proračunske planove i Vlada mu je morala osigurati 700 milijuna kuna više u rebalansu proračuna.

Zato o stanju proračuna, ali i mogućim problematičnim točkama, odnosno ministarstvima, govori njihova potrošnja u odnosu na planiranu za ovu godinu.

Tako je u znanosti, obrazovanju i sportu potrošeno nešto više od četvrtine planiranih sredstva, i ako se tako nastavi moguće je da to Ministarstvo i ove godine probiti proračun, iako ne u iznosu kao prošle godine. Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je u 2013. godini, također, probilo proračun, ove je godine potrošilo manje nego lani, iako neznatno, a zasad se drže plana i u prvom tromjesečju potrošili su manje od četvrtine planiranih sredstva.

Iako je Ministarstvo pravosuđa među onima koji su ove godine trošili manje nego lani činjenica je da su u prva tri mjeseca ove godine potrošili gotovo 27 posto sredstva, znači više od četvrtine, i da bi ako se tako nastavi u ostatku godine ponovno mogli probiti proračun za nekoliko postotaka, a to onda, u sustavu koji zapošljava desetke tisuća ljudi, znači i nedostatak nekoliko stotina milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede za čak je 255 milijuna kuna smanjilo svoju potrošnju u odnosu na lani, ali su već u tri mjeseca potrošili 30 posto sredstva, što je vjerojatno posljedica nešto ranije isplate poticaja. No, to je ministarstvo u ovogodišnjem rebalansu gotovo najviše stradalo i to upravo na stavkama poticaja i pitanje je hoće li s predviđenim sredstvima uspjeti izgurati godinu.

Štedljiv je u prva tri mjeseca ove godine, kao i u prethodne dvije godine, ponovno bio ministar obrane Ante Kotromanović, jer je u njegovom resoru u ovoj godini potrošeno 119 milijuna kuna, odnosno 12 posto manje nego lani u istom kvartalu. Uz to Ministarstvo obrane dosad je potrošilo oko 20 posto planiranih sredstva za ovu godinu i vjerojatno će se držati plana.

U prva tri mjeseca ove godine smanjila se i potrošnja Ministarstva zdravlja i i to za čak 419 milijuna kuna. Taj resor u prethodnim je godinama akumulirao dugove, provedene su sanacije vrijedne milijarde kuna, a u prvom kvartalu potrošili su petinu predviđenih sredstva za ovu godinu. (D. RADALJAC)


Podijeli: Facebook Twiter