Kotromanović: Hrvatskoj treba 15.000 vojnika

Ante Kotromanović
Ante Kotromanović

Ante Kotromanović pouzdano se razumije u sustav kojem je na čelu. No, ministar je "skupog" ministarstva u doba recesije, tako da se mora snalaziti u uvjetima smanjenih sredstava. Gotovo kroz čitav razgovor s ministrom obrane kao glavna tema provlačio se novac i kako ga uštedjeti.

- Odmah po dolasku krenuli ste s preustrojem i racionalizacijama kako bi se smanjio broj nevojnog osoblja. Kako stojite s tim danas?

- Prvi dio preustroja i racionalizacije je završen. Ministarstvo je smanjilo broj zaposlenih za oko 200, a sad ide i preustroj Glavnog stožera te će se administracija smanjiti za 20 posto. Ukinut je i dio ustrojbenih pozicija. U drugoj fazi, do kraja 2015. godine, smanjili bismo broj administrativnog osoblja za još 400 i time došli na nekakav NATO- standard.

Koliko će zapravo na kraju Hrvatska imati vojnika nakon što se obave sve racionalizacije?

- Oružanim snagama treba oko 15 tisuća vojnika i nešto malo administracije u Stožeru i Ministarstvu. To bi bilo optimalno s obzirom na sigurnosnu situaciju i na sredstva koja imamo. Jačat ćemo specijalne postrojbe, materijalno i kadrovski, kao i kopnenu vojsku i oni moraju biti elita, profesionalci kojima je to životni izazov. Želimo imati oko pet tisuća pripadnika takvih postrojbi, uvjetno kazano gardista. Želimo da imaju najbolje uvjete, najbolje treninge i da se uvježbavaju s najboljim postrojbama na svijetu.

- Znači, trusnom Balkanu unatoč nema opasnosti... Bi li se Hrvatska mogla obraniti da je netko sada napadne?

- Bez problema. Rat se ne može dogoditi preko noći, nitko nas sigurno neće napasti sutra. Ako bi sad netko imao želju i interes napasti Hrvatsku, morao bi raditi pripremu. A mi sve pratimo i gledamo.

- Kako stojimo s legislativnim dijelom, jesmo li blizu novog Zakona o obrani?

- Zakon o obrani je gotovo definiran, nadam se do bi do kraja godine trebao proći kompletnu proceduru u Saboru. Radimo i na novom Zakonu o službi u Oružanim snagama kojim ćemo postići da vojnik napokon bude profesionalac. On nam je čak i bitniji za unutarnje funkcioniranje od Zakona o obrani. Primjerice, tim ćemo zakonom spriječiti da netko tuži MORH zbog prekovremenog rada.

- Strategija obrane?

- Strategija obrane bit će napravljena nakon što se donese strategija nacionalne sigurnosti, koju Ministarstvo vanjskih poslova već izrađuje. Istodobno je u izradi i dugoročni plan razvoja Oružanih snaga.

- Hoćemo li napokon riješiti i staru ranu - borbeno zrakoplovstvo? Desetak godina se o tome raspravlja.

- Meni je žao što se to toliko rasteglo, što nitko nije imao hrabrosti donijeti odluku. Ono što je sigurno, svakako ćemo nastojati zadržati borbeno zrakoplovstvo, nadam se da će se skoro sastati Vijeće za obranu i da ćemo donijeti odluku o tome kojim putem krenuti. MORH je rekao što možemo, poznato je da sredstva za nove avione nemamo. Odluku moramo donijeti vrlo brzo jer nam istječu resursi. (Danko RADALJAC/Novi list)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter