Kotizacija pokolebala porecke plesace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su na nacionalnom natjecanju u Rijeci plesne grupe poreckog Društva Naša djeca (DND) i Urbane subkulturne baze (USB), njih 58, osvojili u konkurenciji tisucu drugih natjecatelja 13 prvih mjesta i time se kvalificirali za svjetsko natjecanje u plesu, ESDU, koje se od 12. do 16. svibnja po treci puta održava u Porecu, pojavio se nepremostiv problem.

Da bi djeca sudjelovala, potrebno je platiti kotizaciju i paket koji zajedno iznose 127 eura po natjecatelju - nešto više od 53.000 kuna za svih 58-ero djece i mladih.

Prijašnjih godina kad je Porec bio domacin natjecanja Grad je davao besplatno dvoranu i novcem pomagao organizaciju, odnosno pokrivao trošak koji bi inace platile porecke plesne skupine.

Ove godine Grad nije suorganizator, natjecanje ce biti održano u dvorani Plave lagune, a ni DND ni i USB nemaju novca za pokrivanje troška natjecanja.

U DND-u saznajemo da je prije odlaska u Rijeku održan sastanak s roditeljima plesacica, na kojem su najavljeni moguci problemi, odnosno visoki izdaci za sudjelovanje na svjetskom natjecanju.

- Tada smo zajedno odlucili da je važno otici u Rijeku i vidjeti do kuda su djeca stigla u usporedbi s najboljima u Hrvatskoj i da cijena natjecanja u svjetskim razmjerima nije važna. Medutim, kad su se djeca vratila iz Rijeke s velikim uspjehom, prica se promijenila. Nekima je ipak stalo nastupiti i na svjetskom natjecanju i sad i unutar društva imamo problem.

Roditelji jedne plesne skupine su se angažirali u traženju sponzora za svoju djecu. Pokušali smo dogovoriti da traže sponzore za obje skupine, ali ne znam kako ce to dovršiti, buduci da se zapravo ne držimo dogovora. Sad smo pred zidom - s jedne strane sva djeca ocekuju da zaboravimo dogovor, s druge nas roditelji dovode u situaciju da i mi moramo tražiti sponzore, iako smo rekli da necemo, govori tajnica volonterka Snježana Lehman.

A predsjednica DND-a Sonja Kotur Lovrekovic u meduvremenu je poslala dopis gradonacelniku Ediju Štifanicu, Turistickoj zajednici i Plavoj laguni u kojem moli za pomoc u pregovorima s organizatorom da se porecki plesaci oslobode placanja tako visoko postavljene cijene sudjelovanja na natjecanju.


Podijeli: Facebook Twiter