Košuta skončala u mukama na žilet žici uz državnu granicu

Slovenska patrola lovce zamijenila za bjegunce
Slovenska patrola lovce zamijenila za bjegunce

Obilazio je površine zasijane pšenicom i zobi za prehranu divljači, lovac lovne sekcije Sv. Martin Lovačkog društva "Mirna" Buzet. Mir nedjeljnog poslijepodneva nedaleko graničnog prijelaza Slum/Rakitovec na istarskom Krasu, prekinulo je glasanje divljači. Otišao je vidjeti o čemu je riječ i zatekao košutu zapletenu u žilet žicu na hrvatskoj strani. Još je davala znakove života. Obavijestio je glavnog lovnika LD "Mirna" Dinka Graha, a s obzirom je riječ o državnoj granici, on je kontaktirao Policijsku postaju Buzet. Bilo je to u nedjelju oko 17 sati.

Slovenski vojnici naoružani automatima

- Policija je odmah izišla na uviđaju i rekla da je žilet žica postavljena na slovenskom teritoriju te je za uklanjanje divljači nadležno njihovo lovačko društvo, prenio je Grah. Upozorio je također da je upravo na toj lokaciji primjetno da je žica oštećena na nekoliko mjesta te je moguće da je bilo još naleta divljači.

U pratnji Dinka Graha jučer ujutro obišli smo spornu lokaciju, no iako je pronađena u nedjelju poslijepodne, košuta koja je očito skončala u mukama u pokušajima da se izvuče iz žilet žice, još je uvijek bila zapetljana u nju, okružena velikom mrljom krvi.

Mjesto na kojem je košuta stradala, na brežuljku svega 150 metara zračne linije od pograničnog prijelaza Rakitovec/Slum, udaljeno je od uobičajenih putova i do njega se može samo pješke. Ubrzo nas je zapazila slovenska patrola te je do nas stigao pogranični policajac u pratnji dva pripadnika slovenske vojske u maskirnim odjelima, naoružana automatskim puškama.

- Mislili smo da ste bjegunci, dobacili su nam slovenski vojnici kojima je ovo bila prva vijest o stradavanju divljači na žilet žici. Pokušali su od nadređenih dobiti telefonske upute tko je nadležan ukloniti košutu. No situacija bi trebala biti jasna, neovisno s koje je strane divljač došla, Slovenci su žilet žicu postavili i trebali bi preuzeti odgovornost za sve posljedice. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter