Kostrena: Iz kolica u podmorje u ime znanosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi koji su jučer prolazili kraj Ronilačkog centra u Kostreni vjerojatno nisu bili svjesni da se tog dana tamo vrzma skupina pravih sportskih heroja. Teško, doduše, da bi ih itko od slučajnih prolaznika prepoznao, jer se s njihovim poduhvatima vrlo rijetko pune stranice novina, a njihova nas lica nikad ne gledaju s velikih jumbo plakata.

Pa ipak, radi se o ljudima koji su sa stopostotnim invaliditetom uspjeli ono što je pošlo za rukom tek vrlo malom broju zdravih osoba na svijetu, kao primjerice zaroniti ispod leda u vodu čija je temperatura samo četiri stupnja celzija ili skočiti s padobranom s rekordnih 8.350 metara visine. 

U Kostrenu je navratilo desetak najiskusnijih ronioca - paraplegičara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ne samo radi ronjenja, već da bi sudjelovali u specifičnom istraživanju. U organizaciji Međunarodnog udruženja ronioca invalida (IAHD Adriatic) te pod vodstvom slovenskog kirurga prof. dr. Žareta Finderla i liječnice Urške Gajšek dvadeset je ronioca, od kojih deset s paraplegijom, te deset njih bez fizičkog hendikepa u svojstvu kontrolne skupine, jučer izvelo više različitih urona u znanstvene svrhe.

Zaronila je Kladija Poropat, jedina žena s invaliditetom na svijetu koja je ronila pod ledom, Zagrepčanin Zoran Vlah, prvi hrvatski paraplegičar koji je dobio licencu napredne ronilačke kategorije, Varaždinac Ivo Lovrenović, stopostotni invalid Domovinskog rata, državni prvak u bacanju diska i koplja koji je prošle godine u Sloveniji zaronio ispod leda, Goran Todorović iz Srbije, bivši pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije i čovjek koji je nedavno ubilježio svoj 1.004 skok s padobranom, od kojih je onaj rekordni izveo sa 8.530 metara visine. (V. SIMIČEVIĆ; snimio D. ŠKOMRLJ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter