Kosti pronađene u Leicesteru pripadaju Richardu III.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kostur koji je prije nekoliko mjeseci pronađen ispod parkirališta u Leicesteru, u središtu Engleske, doista pripada kralju Richardu III., priopćili su stručnjaci sa sveučilišta u tome gradu, rasvijetlivši tajnu staru više od pet stoljeća u vezi s mjestom na kojemu su njegovi posmrtni ostaci.

Nakon DNK analize sveučilište u Leicesteru zaključilo je da truplo iskopano u rujnu 2012. nesumnjivo pripada Richardu III., posljednjem kralju engleske loze Plantageneta, rekao je voditelj arheoloških istraživanja Richard Buckley na konferenciji za novinare. Vijest je dočekana gromkim pljeskom.

Kraljevi posmrtni ostatci pokopat će se u gradskoj prvostolnici, dodaju sa sveučilišta, s obzirom na to da su se prije spominjala dva mjesta ukopa: katedrala u Yorku i Westminsterska opatija u Londonu.

Dosad se znalo da je taj kralj, koji nije uživao dobar glas, poginuo 1485. u boju na polju Bosworth, blizu Leicestera, čime je prekinut takozvani Rat ruža.

No, njegove kosti nikada nisu pronađene. Po nekim rukopisima, počivale su u franjevačkoj kapeli uništenoj u 16. stoljeću. Kružile su i priče da mu je truplo bačeno u rijeku.

Početkom rujna 2012. arheolozi su ispod parkirališta u središtu grada pronašli dobro očuvano truplo muškarca s iskrivljenom kralješnicom i teškim ozljedama.

Tajna kralja s parkirališta potresla je tada čitavu znanstvenu zajednicu i bila omiljena tema tabloida.

William Shakespeare je opjevao Richarda III. kao grbava tiranina koji je dao pogubiti svoja dva nećaka što su mu priječila uspon na englesko prijestolje, potvrdivši njegov ugled u povijesti kao nemilosrdna i okrutna vladara.

Znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće baciti novo svjetlo na njegovu dvogodišnju vladavinu. (Hina, fotografije REUTERS))


Podijeli: Facebook Twiter