Kostelić: Skijat ću dok u tome budem uživao

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Kad smo pomislili da nam iz Pule do Hintertuxa treba skoro sedam sati vožnje, nismo bili previše oduševljeni. No, kad smo pomislili da ćemo na tom austrijskom ledenjaku u Tirolu skijati zajedno s hrvatskom skijaškom reprezentacijom predvođenom Ivicom Kostelićem i stručnim timom Cro Skija, tada put uopće nije bio upitan.

- Mi smo od 8 sati na Olperer stazi i ondje treniramo veleslalom. Kad stignete do vrha, pređite na drugu stranu brda i naći ćete nas, tim nas je riječima do vrha ledenjaka navodio jedan od trenera Ivice Kostelića, Igor Jakopović zvani Malga. Došavši do staze u treningu smo uz Ivicu Kostelića zatekli Natka Zrnčića-Dima i Andreu Komšić. Iako je bila gusta magla, odnosno oblak zbog kojeg se doslovce nije vidio prst pred nosom, naši su reprezentativci ipak odradili dnevni trening koji je trajao do 11.30 sati.

- Kako bi rekao Gips, ovako se trenira, a ne kad je sunce. Tada svatko može znati skijati. Eto, sad vidite u kojim uvjetima mi treniramo i radimo. Ovakvih je dana bilo jako puno, no sutra će, kažu, biti sunčano, optimistično nas je dočekao Malga dok je vodio evidenciju trening rezultata i štopanja vremena svih troje reprezentativaca.

Sutradan je sunčano jutro u svima nama probudilo onu pozitivu koja je dan ranije nedostajala. Na istom mjestu, već u 9 sati Ivica, Natko i Andrea bili su spremni za novi dan. Novi trening na 3.260 metara nadmorske visine gdje sunčeve zrake uistinu spale lice ako se prethodno ne nanese debeli sloj kreme.

Uz Maglu, u Ivičinom timu bili su još Nikola Bahovec, Robert Kristan, Mario Mamić i Danko Butala. Ante i Janica Kostelić tih dana nisu bili na "Tuxu", ali se zato Ivici u slobodnom skijanju pridružio bivši slovenski natjecatelj Peter Sitar. Užitak za oči, jednostavna je riječ kojom se može opisati način na koji ovi dečki i cure gotovo svakodnevno skijaju, odnosno treniraju.

- Ima dana kad me koljeno ne boli i tada imam osjećaj da bih mogao skijati još pet sezona. S druge strane, kad te koljeno počne boljeti, ne možeš uživati u tome što radiš. Zapravo to je glavna motivacija, jer kad prestaneš uživati u tom sportu, onda više nema smisla. Kao što rekoh, dok ima dana kad me koljeno ne boli, ja ću skijati. Skijanjem se bavim iz ljubavi i užitka zato želim nastaviti sigurno još ovu sezonu, a nadam se i još koju. Iduće godine je svjetsko prvenstvo i to je veliki izazov za mene. Sigurno da je medalja veliki cilj i doći ću u takvoj formi da se mogu boriti za medalju. No, ima i drugih ciljeva koji su ostvarivi. U protekloj sezoni sam izgubio pozicije na rang listi i jedan od tih ciljeva je upravo vraćanje tih pozicija na ljestvici najboljih - zaključio je Ivica Kostelić. (C. B. GALIĆ, snimio G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter