Kostelic: Konacno sam najbolji!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konacno sam najbolji na svijetu, i to pet utrka prije kraja Svjetskog kupa, kazao je Ivica Kostelic, koji je 21. mjestom na spustu u Kvitfjellu osigurao naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa.

"Ne mogu sada reci ništa posebno, samo da sam jako veseo i da se veselim sa svojom ekipom. Ovo je za nas jako emotivan trenutak. Sutra je još jedna važna utrka pa cu poslije nje biti spremniji i za izjave i za slavlje", kazao je Kostelic. 

Austrijanac Michael Walchhofer pobjednik je spusta, a Ivica je 21. mjestom matematicki osigurao veliki Kristalni globus, jer se njegovi najbliži konkurenti Švicarci Didier Cuche i Sylvan Zurbriggen te Norvežanin Aksel Lund Svindal, nisu uspjeli probiti na jednu od stepenica pobjednickog postolja. Cuche je bio sedmi, Zurbriggen 29., a Svindal tek 37. Danas je nastupio i Natko Zrncic Dim osvojivši 32. mjesto.

Ivica je tako postao prvi hrvatski skijaš koji se može pohvaliti naslovom pobjednika Svjetskog kupa. Dosad je osvojio dva mala Globusa - 2002. godine u slalomu, a ove godine u kombinaciji. Njegova sestra Janica tri puta je bila pobjednica Svjetskog kupa (2001., 2003., 2006.), a osvojila je još sedam malih Globusa - cetiri u kombinaciji (2001., 2003., 2005., 2006.) i tri u slalomu (2001., 2003., 2006.).

Pet utrka prije kraja sezone Kostelic ima 1324 boda, 518 više od Cuchea, dok je na trecem mjestu Švicarac Carlo Janka sa 738 bodova. Svindal je pao na cetvrto mjesto sa 725 bodova, dok je Zurbriggen na petom mjestu sa 723 boda. Natko Zrncic Dim je 64. sa 110 bodova, Tin Široki je na 140. poziciji sa 8 bodova, a Dalibor Šamšal na 145. mjestu sa 7 bodova.

U poretku spustaša vodstvo je preuzeo Walchhofer s 474 boda, Cuche je drugi s 460, a treci je Austrijanac Klaus Kroell s 395 bodova. Ivica se nalazi na 25. poziciji s 90 bodova, Zrncic Dim zauzima 45. mjesto s 14 bodova.

Ivica je postao i 21. skijaš u povijesti koji je osvojio Svjetski kup u alpskom skijanju. Rekorder je Luksemburžanin Marc Girardelli koji je pet put osvajao veliki Kristalni globus, dok su Talijan Gustav Thöni, Švicarac Pirmin Zurbriggen i Austrijanac Hermann Maier po cetiri puta slavili. Švedanin Ingemar Stenmark i Amerikanac Phil Mahre mogu se pohvaliti sa po tri naslova pobjednika Svjetskog kupa.

Na tablici osvajaca naslova pobjednika Svjetskog kupa po zemljama na uvjerljivom prvom mjestu je Austrija s 24 naslova - devet u muškoj i 15 u ženskoj konkurenciji. Na drugom mjestu je Švicarska sa 18 tituila, a treci su Amerikanci s 9 pobjeda. Hrvatska s ukupno cetiri naslova, tri Janice i jednog Ivice nalazi se na diobi osmog mjesta s Francuskom.


Podijeli: Facebook Twiter