Kostelic i ostali na Zermattu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi muške i ženske skijaške reprezentacije u utorak su zapoceli s pripremama za novu FIS-ovu sezonu 2011.-2012. u svjetskom skijaškom kupu. Skijaši i skijašice Cro Ski tima otputovali su iz Zagreba put švicarskog ledenjaka Matterhorn iznad Zermatta.

Ivica Kostelic, Natko Zrncic-Dim i drugi ce se tako naredna tri tjedana privikavati novom snijegu nakon ljetne stanke i kondicijskih priprema na moru. Nakon Zermatta Ivica i Natko dolaze nakratko u Zagreb te se nakon toga ponovo vracaju na snijeg na ledenjake Hintertux i Moelltal u Austriji, izjavio je za naš list glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza Nenad Eror.

Do pocetka svjetskog kupa preostalo je 44 dana, a prvi spust medu kolcima predviden je u austrijskom Soeldenu 22. listopada ove godine kada službeno zapocinju natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tada je na rasporedu veleslalom za muške i sutradan za ženske. Nakon toga alpska skijaška karavana seli se u finski Levi gdje ce skijašice i skijaši, 12. i 13. studenog, voziti prvi ovogodišnji slalom. Koncem studenog leti se "preko bare" u Ameriku i u Kanadu.

U Aspenu, 26. studenog djevojke voze slalom, a muški, istog dana, u Lake Louiseu u Kanadi se nadmecu u Downhillu. Skijaši ove godine u svjetskom kupu voze ukupno 45 utrka, a skijašice 41. Nocni ženski slalom na zagrebackom Sljemenu vozi se u utorak, 3. sijecnja dok je u cetvrtak, 5. sijecnja 2012. na rasporedu muški nocni slalom. Veliko finale svjetskog kupa na rasporedu je od 14. do 18. ožujka 2012. u austrijskom Schladmingu.

Mnoge svjetske reprezentacije odlucile su ljetni trening na snijegu zapoceti u južnoj Americi na ledenjacima u Cileu i u Argentini, gdje su se znali pripremati i naši skijaši, a ponajviše Ana Jelušic. Ana Jelušic nedavno je postala mlada ambasadorica prvih ZOI mladih, koje ce se iduce godine, po prvi puta održati i to u Innsbrucku u Austriji, 13. do 22 sijecnja.

U sklopu Igara, Medunarodni olimpijski odbor pokrenuo je program "Mladi ambasadori", u sklopu kojeg je Ana Jelušic, zajedno s još 38 skijaša i skijašica izabrana za mladu ambasadoricu Zimskih olimpijskih igara mladih. Uz Anu Jelušic ambasadori ZOI mladih su i Lindsey Vonn i Benjamin Raich.

U našem taboru u švicarskom Zermattu kažu da se Ivica Kostelic odlicno oporavio od operacije koljena te da je dosta dobro odradio ljetne kondicijske pripreme. Prvi snijeg, nakon operacije, u srpnju takoder na Zermattu pokazao je da Ivica još uvijek ima izuzetnu fizicku spremnost i eksplozivnost u nogama. To ce zasigurno omoguciti našem najboljem skijašu da i ove sezone zauzme sam vrh svjetske skijaške elite. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter