Kostarika iznenadila Talijane i ušla u osminu finala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dvoboju 2. kola D skupine Svjetskog prvenstva u Recifeu su nogometaši Kostarike pobijedili Italiju 1:0 (1:0) i prošli u osminu finala.

Ako je itko mislio da je pobjeda Kostarike protiv Urugvaja 3:1 u prvom kolu bila slučajna, danas se mogao uvjeriti da su Kostarikanci vrlo dobra reprezentacija. Bili su ravnopravan suparnik Italiji, a u prvom poluvremenu čak i bolji. Kostarika je najveća senzacija dosadašnjeg dijela prvenstva, ali su do pobjede nad Italijom došli potpuno zasluženo i prošli dalje nakon samo dva kola u "skupini smrti" s tri bivša svjetska prvaka.

Prvi su zaprijetili igrači Kostarike, u 7. minuti Bolanos je izveo korner, a Borges glavom puca iznad grede. Do sljedeće prilike čekalo se 24 minute. Pirlo je dugačkom loptom odlično uposlio Balotellija, koji je uspio prebaciti vratara Navasa, ali je lopta završila pored gola. U 33. minuti ponovno je Balotelli u akciji, pucao je s 18 metara, ali ravno u golmana Kostarike.

Tri minute kasnije Bolanos s 20 metara odlično puca, ali Buffon je na mjestu. U 43. minuti Kostarika je oštećena, jer čileanski sudac Osses nije sudio penal nakon što je Campbell oboren u 16-ercu. No, pravda je stigla već u sljedećoj minuti. Junior Diaz se probio po lijevom krilu, ubacio je na drugu vratnicu, a Bryan Ruiz glavom pogađa za vodstvo Kostarike

U drugo poluvrijeme Talijani su krenuli puno ambicioznije, a izbornik Prendelli je umjesto trojice veznjaka uveo tri napadača - Cassana, Insignea i Cercija.

No, talijanska inicijativa bila je jalova, pa su se jedine opasne situacije pred golom Kostarike dogodile iz prekida. U 53. minuti Pirlo je pokušao iz slobodnog udarca, ali vratar Navas bio je na mjestu. A u 90. nakon kornera Cassano je pucao pored vrata.

Kostarika je prva sa šest bodova, a drugog putnika u osminu finala dat će ogled Italije i Urugvaja, dok su Englezi ovim ishodom eliminirani. U zadnjem kolu 24. lipnja igraju Italija - Urugvaj i Kostarika - Engleska. (Hina)

ITALIJA: Buffon - Abate, Darmian, Barzagli, Chiellini - Thiago Motta (Cassano, 46), De Rossi, Candreva (Insigne, 57), Pirlo, Marchisio (Cerci, 69) - Balotelli.

KOSTARIKA: Navas - Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte - Tejeda (José Miguel Cubero, 68), Junior Diaz, Borges, Bryan Ruiz (Brenes, 81) - Joel Campbell (Urena, 74).

STRIJELAC 0-1 Bryan Ruiz (44).

SUDAC Enrique Osses (Čile)

STADION Pernambuco Arena

GLEDATELJA 41.000


Podijeli: Facebook Twiter