Kostanj star tisuću godina bit će opet pun črnih maruna

Tisućgodišnje stablo kestena središte je sela Heki nedaleko Pazina (A. DAGOSTIN)
Tisućgodišnje stablo kestena središte je sela Heki nedaleko Pazina (A. DAGOSTIN)

Prastaro divovsko stablo pitomog kestena u selu Heki na Pazinštini, u subotu je, koliko se zna, prvi puta podvrgnuto regenerativnim postupcima s ciljem da mu se dodatno produži životni vijek te da nastavi davati plodove.

Prvotno su iznimno penjački vješti djelatnici pazinskog obrta Altus za visinske radove, ali i hortikulturno uređenje stabala Ivica Brajković i Valter Milohanić verući se po drvetu, uz budno oko rovinjskog agronoma dr. Željka Prgometa, motornom pilom uklanjali suhe grane ili one koje oduzimaju snagu stablu.

Rak kore i osa šiškarica

- Pitomi kesten, Castanea sativa, danas u svijetu ima dva problema, rak kore i osu šiškaricu, a ovdje su prisutni oboje. Cilj nam je da ga zaštitimo na način da skinemo suhi i zaraženi dio krošnje, a onda da ga oblikujemo s obzirom da se radi o bazitonoj voćnoj vrsti. Dakle, skinut ćemo sve izdanke u donjem dijelu stabla, jer mu one oduzimaju rast. Za dvije godine kada se regenerira, kostanj će biti u punom cvatu, a temeljem dosadašnjeg iskustva s regeneracijama kestena u Lovranu garantiram da će nakon tri godine biti puni urod, što prema riječima mještana znači 200-injak kilograma kestena, kazao je optimistično profesor mediteranskog voćarstva Prgomet koji se posljednjih godina intenzivno bavi i pitomim kestenima. Premda ovaj kesten ima krupne plodove, ne radi se o marunu, kazao je Prgomet, vlasnik rovinjske tvrtke Skink, dodavši da se smatra da je stablo staro između devetsto i tisuću godina.

- Svake godine kostanj rodi, ali sada bude 50 do 100 kilograma, dok je prije 30 godina kada sam je došla u selo, znalo biti i do deset kvintali plodova, mi ih zovemo črni maruni, jer nisu oni pravi, kaže Dunja Ladavac vlasnica stabla.

Živi preko puta drevnog kostanja koji je još uvijek okupljalište mještana, ali i simbol Heka. "On je naš kostanj, ali je i Hekov kostanj, znači od cijelih Heki. Tu su se događali i humanitarni koncerti i proslave, veselja i smrt, sve ispod krošnji kostanja. On je centar svega u Hekima i baš zato bimo rada da se zaštiti za buduće generacije", nastavlja gospođa Ladavac napominjući da ga često posjećuju turisti iz zemlje i inozemstva čudeći se da nema naplate ulaznica.

Za opseg - deset ljudi

O dobi stabla kaže kako vjeruje da je staro čitav milenij pošto su joj pokojni svekar, ali i njegov nono, kazivali da je stablo oduvijek izgledalo upravo ovako kao i danas. Svojedobno je kostanj htio kupiti zainteresirani talijanski kupac "za milion lira", ali je pokojni suprug odbacio takvu ponudu uz kratki odgovor da "nema tih novaca".

- Opseg stabla može obuhvatiti deset ljudi ako se uhvati za ruke, a unutar debla mogla bi se napraviti garaža za fiću, tako su bili izračunali, kazala je Ladavac kojoj nije bilo lako gledati piljenje grana, ali kad se mora, mora se

Nakon oštre rezidbe uslijedila je dezinfekcija nastalih rana otopinom bakra (protiv gljivica) i mineralnog ulja (protiv biljaka koje rastu na stablu) iz uređaja atomizera za tretiranje urbanih visokostablašica što je obavila pazinska tvrtka Eko servis Matić. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter