Kosovu u rujnu puna suverenost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna upravljacka skupina za Kosovo (ISG) odlucila je u ponedjeljak u Becu da ce Kosovo u rujnu dobiti punu suverenost, rekao je austrijski šef diplomacije. ISG okuplja države koje su podržale neovisnost Kosova, medu kojima su SAD, nekoliko clanica EU-a i Tursku.

"Medunarodni nadzor Kosova okoncan je današnjom odlukom", rekao je austrijski ministar Michael Spindelegger, podsjetivši da se ta odluka razradivala od sijecnja ove godine.

Sastanku u Becu nazocio je kosovski premijer Hashim Thaci. Medunarodnu upravljacku skupinu za Kosovo cini 25 država koje su podržale neovisnost Kosova, proglašenu 17. veljace 2008.

Odluka ISG-a ne odnosi se na europsku policijsku misiju EULEX, ciji je mandat 12. lipnja produljen do 2014., kao ni na misiju NATO-a KFOR.

Bez znacaja za kosovske Srbe


Vlasti u Beogradu ocijenile su da odluka Medunarodne upravljacke skupine za Kosovo, koja je na sastanku u Becu ponedjeljak zakljucila kako su ispunjeni uvjeti da u rujnu bude okoncana nadgledana neovisnost Kosova, nije od veceg znacaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanovic je za beogradsku televiziju B92 kazao da odlazak Medunarodnog civilnog ured na Kosovu za srpsku zajednicu ne znaci mnogo, jer ju je srpska zajednica ''u startu odbila'', te je upozorio na opasnost u slucaju odlaska te medunarodne misije jer je, po njegovim rijecima, u trenutacnim je okolnostima "bolji bilo koji stranac, jer mi (Srbi i Albanci) nismo u stanju zajedno funkcionirati".

Medunarodna upravljacka skupina je cestitala kosovskoj vladi na jasnoj potpori uspostavljanju demokratske i multietnicke države, dokazanoj kroz usvajanje zakona i amandmana na provodenju Prijedloga sveobuhvatnog rješenja, ukljucujuci tu zakone u podrucju kulturne i vjerske baštine, prava zajednica i decentralizacije.

Istaknuto je da nacela i duh po kojima je do sada funkcionirala provedba Prijedloga sveobuhvatnog rješenja trebaju biti nastavljeni i nakon završetka nadgledane neovisnosti Kosova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter